• Посилання скопійовано

Добровільна виплата середньої мобілізованому у розмірі окладу: наслідки для податку на прибуток

На підприємстві є мобілізований працівник. До 30.07.2022 р. йому виплачували середній заробіток. Після листа Мінекономіки №4711-06/52362-09 від 26.07.2022 р. директор вирішив виплачувати мобілізованому середню зарплату у розмірі окладу. Які будуть наслідки для підприємства з податку на прибуток? Чи не вважатиме ДПС зарплату мобілізованому працівникові як витрати, непов'язані з госпдіяльністю підприємства?

Нагадаємо, що після внесених змін Законом №2352 до ст. 119 КЗпП в частині скасування з 19.07.2022 р. обов’язку роботодавця щодо нарахування та виплати середнього заробітку працівникам призваним до лав ЗСУ, роботодавець має право з зазначеної дати (або іншої дати) прийняти рішення про добровільну виплату середньої такому працівнику.

Тобто, якщо роботодавець й надалі бажає підтримувати свого мобілізованого працівника та виплачувати середню, він може це робити добровільно, законодавством це не заборонено. Але  рішення про збереження мобілізованому даних виплат роботодавець має зафіксувати в наказі.

Тож, у разі прийняття роботодавцем рішення про подальше (після 19 липня) нарахування середньої зарплати, то можна її виплачувати в будь-якій сумі: 

  • 100% за Порядком №100, чи якийсь відсоток від нарахованої середньої зарплати; 
  • Фіксованій сумі (у розмірі 100% або іншої частини окладу, МЗП тощо).

Що стосується оподаткування суми добровільної виплати, в даному випадку у вигляді окладу, то її оподатковують як і раніше, бо це є частиною зарплати, згідно з пп. 2.2.12 Інструкції №5, тому потрібно утримувати ПДФО (18%) та ВЗ (1,5%) та нарахувати ЄСВ (22% або 8,41%).

Таким чином, з вищезазначеного робимо висновок, що оскільки добровільна виплата мобілізованому у вигляді окладу є складовою зарплати, то відповідно є його витратами і у бухобліку відображатимуться проведенням: Дт 949 Кт 661.

Щодо податку на прибуток, то жодних коригувань фінрезультату (у платників, які зобов’язані коригувати фінрезультат або які коригують його добровільно, і тим більше у платників-малодохідників, які не коригують фінрезультат), на суми виплат фізособам – платникам ПДФО нормами ПКУ не передбачено – див. виключення для фізосіб у пп. 140.5.10 ПКУ. Тож такі добровільні виплати мобілізованим включаються до складу витрат за правилами бухобліку. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»