• Посилання скопійовано

Тарифна сітка при почасовій оплаті

ТОВ на загальній системі (hесторан) В штаті офіціанти, бармени, прибиральниця, директор, бухгалтер. На підприємстві застосовується почасова оплата праці. Чи потрібно застосовувати тарифну сітку для визначення окладів працівникам?

Згідно з ст. 97 КЗпП форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами, установами, організаціями самостійно у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами. Якщо колективний договір на підприємстві, в установі, організації не укладено, роботодавець зобов'язаний погодити ці питання з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), що представляє інтереси більшості працівників, а у разі його відсутності - з іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом.

Конкретні розміри тарифних ставок (окладів), відрядних розцінок, посадових окладів працівникам, а також надбавок, доплат, премій і винагород встановлюються роботодавцем з урахуванням вищезазначених вимог.

Оплата праці працівників здійснюється за погодинною, відрядною або іншими системами оплати праці. Оплата може провадитися за результатами індивідуальних і колективних робіт.

Тарифна сітка (схема посадових окладів) формується на основі тарифної ставки робітника першого розряду та міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень розмірів тарифних ставок (посадових окладів) (ст. 96 КЗпП).

Тарифна сітка - сукупність кваліфікаційних тарифних розрядів та відповідних їм тарифних коефіцієнтів, за якими визначається розмір тарифних ставок оплати праці працівників у залежності від складності виконуваних робіт та кваліфікації працівників (Методрекомендації №186).

Відповідно до Рекомендації щодо визначення заробітної плати №44 основними елементами  тарифної сітки є тарифні розряди та відповідні їм тарифні коефіцієнти ставок заробітної  плати.

Такі коефіцієнти співвідношень тарифних ставок роботодавці беруть з галузевої угоди, а якщо відповідної немає, то розробляють самостійно.

Тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів установлюються підприємствами,  установами, організаціями у колективному договорі з  дотриманням  норм,  передбачених  законодавством,  генеральною, галузевими (регіональними) угодами.

Віднесення виконуваних робіт до певних тарифних розрядів і присвоєння кваліфікаційних розрядів робітникам провадиться власником або органом, уповноваженим власником, згідно з професійними стандартами за погодженням із виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником). За відсутності професійних стандартів таке віднесення може здійснюватися згідно з кваліфікаційними характеристиками (ч. 7 ст. 96 КЗпП).

Отже, можна зробити висновок, що працівникам закладів громадського харчування можна встановлювати будь-які форми оплати праці: окладну, почасову та інші або навіть змішану. При запровадженні почасової оплати праці має бути застосована тарифна сітка з введенням кваліфікаційних розрядів, зокрема офіціантам, барменам (залежно від кваліфікації) і кожен вищий розряд повинен оплачуватися в більшому розмірі, ніж нижчий. А от директору, бухгалтеру та прибиральниці можна встановити оклади, і у випадку їх роботи на умовах неповного робочого дня (тижня), оплату праці проводити пропорційно до відпрацьованого часу. Визначившись з формами оплати праці працівникам підприємства, їх форми, правила їх застосування, нарахування та виплату обов'язково потрібно прописати у колективному договорі, положенні про оплату праці або наказі з погодженням із трудовим колективом.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»