• Посилання скопійовано

Навантаження медпрацівника в приватному кабінеті

Приватний кабінет УЗД працює за таким режимом роботи: 5-денний робочий тиждень. Яким має бути щоденне навантаження медсестри (зовнішній сумісник - 0,25 ставки) та лікаря ультразвукової діагностики (зовнішній сумісник - 0,5 ставки) такого кабінету? Як правильно відображати їх в табелі обліку робочого часу?

Насамперед зазначимо, що працівників не за основним місцем (зовнішні сумісники) приймають на роботу за наявності вакантної штатної одиниці в штатному розписі за відповідної професією (посадою). Тобто приймають на роботу за посадою, визначеною штатним розписом, і з посадовим окладом, який в ньому вказаний.

 

Навантаження медпрацівника

Згідно до ч. 2 ст. 21 КЗпП працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної та творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному чи одночасно на кількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін. Ця норма закону дозволяє працівникам, крім основного трудового договору, укладати трудові договори на роботу за сумісництвом.

Відповідно до ч. 3 ст. 56 КЗпП робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

Тривалість роботи працівників за сумісництвом (у яких основне місце роботи державне підприємство) не може перевищувати 4 годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу. Виходячи з цього робота за сумісництвом не може перевищувати роботу, передбачену на 0,5 ставки. 

Крім цього, для медичних працівників, які є зовнішніми сумісниками, графік роботи має передбачати можливість переїзду з основного місця роботи до місця роботи за сумісництвом.

Звертаємо увагу, що за  сумісництвом,  не  мають  права працювати керівники державних  підприємств та їхні заступники (за винятком наукової, викладацької, медичної і творчої діяльності).

Увага! Якщо зазначені медпрацівники за основним місцем роботи працюють не на державному підприємстві, то це обмеження до них не застосовується, вони можуть працювати за сумісництвом без обмеження встановленої норми робочого часу.

 

Відображення в табелі

Щодо складання графіків роботи медичних працівників, які працюють за сумісництвом слід пам’ятати, що він не може співпадати з часом, який зазначено у його графіку роботи за основним місцем роботи.  

В табелі лікарю та медсестрі кабінету УЗД відображається фактично відпрацьований час. Так, медсестрі (зовнішньому суміснику, яка працює на 0,25 ставки), яка працює на умовах щоденної роботи за 5-денним робочим тижнем проставляється по 2 відпрацьованих години,  а лікарю ультразвукової діагностики (зовнішньому суміснику, який працює на 0,5 ставки) такого кабінету, при умові щоденної роботи за 5-денним робочим тижнем проставляється по 4 відпрацьованих години.

Отже, лікарю та медсестрі нараховуватиметься заробітна плата за фактично відпрацьований час (ст. 102-1 КЗпП).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»