• Посилання скопійовано

Підвищення МЗП: чи буде фіксована індексація?

У жовтні буде підвищення МЗП до 6700,00 грн. Індексація за серпень вже складає 455,00 грн. Якщо оклад 6500,00 грн і базовий місяць грудень 2021 р., що буде з індексацією у жовтні? Чи буде фіксована індексація? Який її розмір? Як це працює під час воєнного стану?

З підвищенням МЗП у жовтні до 6700,00 грн у роботодавця постало запитання, чи можлива фіксована індексація, якщо базовий місяць грудень 2021 р. і оклади не підвищуватимуться.

Розмір прожиткового мінімуму на одну працездатну особу зріс у липні 2022 р. та становить 2600 грн і саме в межах цієї суми підлягає індексації зарплата працівників за відповідний місяць. 

Відповідно до абз. 5 п. 5 Порядку №1078, якщо розмір підвищення грошового доходу не перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення доходу, сума індексації у цьому місяці визначається з урахуванням розміру підвищення доходу і розраховується як різниця між сумою індексації і розміром підвищення доходу.

Тобто фіксована індексація виникає, коли сума підвищення доходу менше суми можливої індексації. 

Наприклад, якби у вересні 2022 р. підвищився оклад і становив 6600,00 грн, відбулося підвищення на 100,00 грн, що менше суми індексації, то у вересні працівник мав би право на поточну індексацію 455,00 грн та на фіксовану – 355,00 грн (455,00 грн – 100,00 грн).   

При цьому фіксовану індексацію довелося нараховувати до тих пір, доки оклад не зріс на суму, яка дорівнюватиме або перевищуватиме суму індексації (нової та фіксованої разом) в місяці підвищення.

Таким чином, якщо зарплата працівникам підвищувалася у грудні 2021 р. та не буде підвищуватися у зв’язку з зростанням розміру МЗП у жовтні, оскільки це не є вимогою законодавства, а тільки право роботодавця, то працівник матиме право тільки на поточну щомісячну індексацію, тому що за актом підвищення окладів не відбувається.  

Проте в даному випадку у роботодавця постане обов’язок щодо проведення доплати до мінімальної зарплати за виконану норму праці, згідно із ст. 3-1 Закону про оплату праці.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»