• Посилання скопійовано

Робота за договором ЦПХ: що з трудовим стажом?

Всі працівники на підприємстві виконують роботу за договором ЦПХ. Чи нараховується при цьому трудовий стаж робітникам? Кошти виплачуються через касу підприємства: це як винагорода чи все ж таки зарплата, якщо все оформлено через розрахунково-платіжну відомість? Чи обов’язково оформлювати акт виконаних робіт?

Чи йде трудовий стаж робітникам за договорами ЦПХ? 

Виконання/надання робіт/послуг за договорами ЦПХ включається до стажу роботи для призначення трудової пенсії за умови сплати страхових внесків (п. «а» ч. 3 ст. 56 Закону про пенсійне забезпечення). При цьому у трудовій книжці запис про оформлення ЦПХ не робиться. Стаж роботи підтверджується оригіналом договору.

 

Кошти виплачуються через касу підприємства, то це винагорода чи все-таки заробітна плата, якщо все оформлено через розрахунково-платіжну відомість? 

За договорами ЦПХ фізособам виплачується винагорода, а не заробітна плата, оскільки вони є не найманими працівниками за трудовим договором. Адже за договором ЦПД оплачується не процес праці, а її результат, який визначають після закінчення роботи і оформлюють актами виконаних/наданих робіт/послуг, на підставі яких провадиться їх оплата. Договором також може бути передбачено попередню або поетапну оплату.

Розрахунково-платіжна відомість показує не тільки суми нарахованої винагороди за договорами ЦПХ фізособам, нараховані/утримані з неї податки та збори, суму до виплати, але й нараховану заробітну плату, лікарняні та відпускні найманим працівникам, тощо.

Тому незважаючи на те, що виплати фізособам за договорами ЦПХ відображаються в розрахунково-платіжній відомості – це є винагорода за виконану роботу чи надані послуги за ЦПХ, а не заробітна плата за трудовим договором. При цьому, винагорода не обов’язково має перераховуватися на картку, вона може виплачуватися готівкою через касу підприємства.

 

Чи обов’язково оформлювати акт виконаних робіт?

Відповідно до ст. 837 ЦКУ, за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу згідно з актом виконаних робіт. 

ЦПД - це угода між громадянином і підприємством або підприємцем, предметом якої є виконання фізичною особою певної роботи до досягнення конкретного результату. Такі договори укладаються відповідно до положень цивільного законодавства у письмовій формі, закінчення ЦПД оформляється актами виконаних/наданих робіт/послуг. Це їх відмінність від трудового договору.

Таким чином, виконані роботи чи надані послуги обов’язково мають бути оформлені відповідним актом.

Зауважимо, навіть, якщо паралельно найманий працівник виконує/надає роботи/послуги, то він їх надає як фізособа (а не найманий працівник) за договором ЦПХ (а не трудовим), з нарахуванням винагороди (окремо від зарплати) та з обов’язковим оформленням результату актом виконаних робіт/послуг.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»