• Посилання скопійовано

Робота у святкові дні під час воєнного стану

Що означає: "Але через війну працівники працюватимуть цього дня з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день"? Як повинно бути нараховано? Штатний розпис не змінюється, додається один день і оплата за нього нараховується по середньому? Який наказ видається для цього?

На час війни Закон №2136 з 24 березня 2022 р. вніс корективи, зокрема, до ст. 53 КЗпП щодо тривалості роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів.

Оскільки згідно із ч. 6 ст. 6 Закону № 2136 у період дії воєнного стану не застосовуються норми ст. 53 КЗпП, то, відповідно, не застосовуються і способи компенсації за роботу у вихідний день, передбачені ст. 72 КЗпП.

Тож, у разі роботи працівника у вихідний день оплата здійснюється за фактично виконану роботу як у звичайний робочий день.

Тобто, якщо підприємство перейшло на виконання норм Закону №2136, то у разі роботи працівників у вихідні дні, збільшаться відпрацьовані години за тиждень, тому й тарифну ставку (оклад) оплати праці потрібно встановити виходячи зі встановлених роботодавцем норм тривалості робочого часу на тиждень.

На практиці це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець.

Якщо підприємство не переходило на виконання зазначених норм, а дотримується й надалі норм КЗпП, то у разі необхідності залучення працівників до роботи у вихідні дні, оплата проводитиметься за ст. 72 КЗпП: робота у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі. Оплата за роботу у вихідний день, як і раніше, обчислюється за правилами ст. 107 КЗпП.

Адже виконання норм Закону №2136 є правом, а не обов'язком роботодавця.

Перехід підприємства на виконання норм Закону №2136 та оплата роботи у вихідні та святкові дні оформляється наступним чином:

 

Варіант І. Оскільки збільшиться кількість відпрацьованих годин на місяць, то тарифну ставку (оклад) для оплати праці потрібно встановити виходячи зі встановлених роботодавцем норм тривалості робочого часу. Для цього потрібно внести зміни до штатного розпису. Тоді дотримається умова щодо оплати роботи у святкові дні, як звичайного робочого дня (в одинарному розмірі). Також оформляється наказ в обов’язковому порядку про роботу у вихідні (святкові) дні (зразок 1).

 

Зразок 1

 

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ

«ВЕСЕЛКА»

(ТОВ «ВЕСЕЛКА»)

 

 Код ЄДРПОУ 123456789

НАКАЗ

 

29.03.2022                                                            Київ                                                № 8-к

                       

Про роботу у святкові дні

Керуючись частиною 6 статтею 6 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" від 23.03.2022 р. № 2136-ІХ щодо незастосування у період дії воєнного стану норм статей 71 та 72 КЗпП,

 

НАКАЗУЮ:

1.Починаючи з 01 квітня 2022 року на час воєнного стану та до дня його припинення або скасування святкові дні вважати робочими.

2. Бухгалтеру оплату праці працівників здійснювати згідно штатного розпису та за фактично відпрацьований час.

3. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

 

 

 Директор                                               Кононенко                      Петро КОНОНЕНКО 

 

Візи, відмітки про ознайомлення з наказом

 

Варіант ІІ. Не піднімати оклади та не вносити зміни до штатного розпису. А керуючись ч. 1 ст. 9-1 КЗпП підприємство може в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів встановити додаткові порівняно з законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників.

Для цього роботодавець має внести зміни до Положення про оплату праці та передбачити, що працівникам за роботу у святковий (вихідний) день надаються гарантії передбачені статями 71 та 72 КЗпП. А також видати наказ про залучення працівників (можна у разі необхідності) до роботи у вихідні (святкові) дні (зразок 2).

 

Зразок 2

 

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ

«ВЕСЕЛКА»

(ТОВ «ВЕСЕЛКА»)

 

 Код ЄДРПОУ 123456789

НАКАЗ

 

21.04.2022                                                            Київ                                                № 11-к

                       

Про роботу 25 квітня 2022 р.

Керуючись частиною 6 статтею 6 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" від 23.03.2022 р. № 2136-ІХ щодо незастосування у період дії воєнного стану норм статей 71 та 72 КЗпП,

 

НАКАЗУЮ:

1. Залучити до роботи у вихідний день, понеділок, 25 квітня 2022 року з 9:00 до 18:00 наступних працівників:

- Олену БОЙЧЕНКО, бухгалтера

- Олександра МАХНО, водія

2. Бухгалтеру оплату праці працівників зазначених в п. 1 даного Наказу оплатити у подвійному розмірі.

3. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

 

 Директор                                               Кононенко                      Петро КОНОНЕНКО 

 

Візи, відмітки про ознайомлення з наказом.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»