• Посилання скопійовано

Запис в трудову книгу про прийняття на посаду на час декретної відпустки

Чи потрібно вносити запис в трудову книжку працівнику, який був прийнятий на декретне місце (в трудовій зроблено запис: «Прийнята на посаду на час знаходження основного працівника у відпустці для догляду за дитиною до 3-річного віку»), після звільнення основного працівника до закінчення відпустки для догляду?

На період перебування основного працівника у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами та у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку роботодавець має право прийняти іншого працівника для заміщення тимчасово не зайнятої посади до фактичного виходу на роботу працівника, який перебуває у відпустці. Тому з таким працівником укладається строковий трудовий договір (п. 2 та п. 3 ч. 1 ст. 23 КЗпП). 

До трудової книжки працівника, який працюватиме за строковим трудовим договором, вноситься запис у загальному порядку, без зазначення виду трудового договору та уточненням про те, що працівник приймається на час відпустки для догляду за дитиною до 3-х років, наприклад: «Прийнята на посаду економістом».

Формулювання «Прийняти за строковим трудовим договором на час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку до дня фактичного виходу на роботу основного працівника з відпустки» прописується тільки у наказі про прийняття працівника за строковим трудовим договором.

У запитанні зазначено, що основна працівниця, яка перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку звільнилася до закінчення зазначеної відпустки, тому якщо працівник, який працює на підприємстві, влаштовує як спеціаліст, може продовжувати працювати й надалі. Оскільки, після закінчення строку трудового договору  трудові відносини продовжуються і жодна із сторін не вимагає їх припинення, дія цього договору вважається продовженою на невизначений строк (ст. 39-1 КЗпП).

Трудові договори, що були переукладені один чи декілька разів, за винятком випадків, передбачених ч. 2 ст. 23 КЗпП, вважаються такими, що укладені на невизначений строк.

Тобто переукладати, звільняти і знову заключати трудовий договір не потрібно. Відповідно, якщо працівник (прийнятий за  строковим договором) продовжує працювати, то жодних записів до трудової книжки більше не вносять.

В даному випадку, внесено помилковий запис до трудової книжки, який потрібно виправити, керуючись Інструкцією №58.

Для виправлення запису в розділі «Відомості про роботу» трудової книжки потрібно:

  • у графі 1 — зазначити наступний за порядком номер;
  • у графі 2 — дату внесення змін;
  • у графі 3 — написати: «Запис за №… недійсний. Прийнята на посаду економістом»;
  • у графі 4 — дату і номер наказу про прийняття на роботу, запис з якого неправильно внесено до трудової книжки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»