• Посилання скопійовано

Доброволець тероборони: що з виплатами?

Працівник підписав контракт добровольця територіальної оборони. Через це постало декілька питань...

Запитання: 

1. Чи виплачуються таким особам грошові виплати від держави, як учасникам бойових дій? Чи прирівняли такі добровільні формування територіальної оборони до всіх інших мобілізованих осіб?

2. Чи потрібно таким працівникам виплачувати середню заробітну плату?

3. Чи потрібно отримувати від таких працівників документи, що вони повністю залучені до роботи у ТРО, щоб підтвердити відсутність їх на робочому місці?

4. Якщо такий працівник напише заву про відмову від середнього заробітку, чи може компанія не виплачувати йому заробітну плату? Чи можуть бути застосовані штрафні санкції до компанії у разі невиплати?

 

Відповідь:

Чи потрібно таким працівникам виплачувати середню заробітну плату?

Відповідно до ч. 1 ст. 119 КЗпП, на час виконання державних або громадських обов'язків, якщо за чинним законодавством України ці обов'язки можуть здійснюватися у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.

Тобто працівникам, які є добровольцями ТрО, роботодавець повинен не тільки зберігати місце роботи, посаду, а й середній заробіток. Відповідно, повинен його нараховувати та виплачувати після утримання всіх податків та зборів, нарахувати ЄСВ та відобразити в об’єднаній звітності. 

 

Чи потрібно отримувати від таких працівників документи, що вони повністю залучені до роботи у ТРО , щоб підтвердити відсутність їх на робочому місці?

Так, потрібно. І таким документом є копія контракту, на підставі якого роботодавець видає наказ про увільнення працівника від виконання службових обов’язків.

 

Якщо такий працівник напише заву про відмову від середнього заробітку, чи може компанія не виплачувати йому заробітну плату? Чи можуть бути застосовані штрафні санкції до компанії у разі невиплати?

Написання заяви працівником про відмову від середнього заробітку не передбачено та є порушенням законодавства.

Згідно до ч. 3 ст. 10 Закону №2136, роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили. При цьому звільнення роботодавця від відповідальності за несвоєчасну оплату праці не звільняє його від обов’язку виплати заробітної плати.

Тобто, звільнення від відповідальності за порушення зобов'язання внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили (форс-мажор) не звільняє від виконання самого зобов’язання. Торгово-промислова палата України повідомила про засвідчення факту настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) з 24 лютого 2022 (лист ТПП від 28.08.2022 р. №2024/02.0-7.1).

Таким чином, після усунення вищезгаданих обставин, роботодавець зобов’язаний виконати всі свої зобов’язання перед працівником, який є добровольцем ТрО.

У разі, якщо підприємство знаходиться на території, на якій не ведуться бойові дії і при відновленні перевірок буде встановлено факт несвоєчасного перерахунку середньої зарплати працівнику (порушення встановлених державою гарантій), то роботодавець буде нести відповідальність відповідно до законодавства:

  • недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці - у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення (абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП);
  • порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплату їх не в повному обсязі - у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Крім того, ст. 41 КпАП визначено адміністративну відповідальність за порушення встановлених строків виплати заробітної плати та виплату її не в повному обсязі, у вигляді штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян-суб’єктів підприємницької діяльності від 30 до 100 НМДГ (від 510 до 1700 грн). За повторне протягом року порушення – від 100 до 300 НМДГ (1700 – 5100 грн).

 

Чи надаються таким особам грошові виплати від держави, як учасникам бойових дій? Чи прирівняли такі добровільні формування територіальної оборони до всіх інших мобілізованих осіб?

Учасників ТрО прирівняли до військовослужбовців, прийнявши в цілому законопроєкт № 7151, наразі це Закон №2121.

Згідно з цим законом:

  • добровольці тероборони ЗСУ можуть визнаватися учасниками бойових дій;
  • учасники тероборони можуть визнаватися особами з інвалідністю внаслідок війни;
  • сім'ї загиблих або померлих добровольців тероборони отримують соцзахист, як нової категорії осіб – сім’ї загиблих (померлих) захисників та захисниць України.

Пенсія добровольців ТрО відтепер дорівнюватиме пенсійному забезпеченню військовослужбовців. Зокрема йдеться про пенсійне забезпечення як військовослужбовців, які брали участь у бойових діях, та осіб з інвалідністю у результаті війни.

Окрім того, для учасників тероборони передбачені пільги на оплату комунальних послуг.

Відтепер добровольці Сил ТрО і члени добровольчих формувань територіальних громад матимуть можливість отримати грошові виплати, що передбачені в разі поранення та інвалідності внаслідок військової агресії РФ проти України.

У разі їхньої загибелі члени їхніх родин отримають одноразову грошову допомогу. Крім того, члени сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України матимуть можливість користуватися пільгами, передбаченими чинним законодавством.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»