• Посилання скопійовано

Вплив скасування середнього заробітку для мобілізованих на відпускні та лікарняні

З 19.07.2022 р. скасовано збереження середнього заробітку мобілізованим. Яким чином це вплине на розрахунок середнього заробітку для відпусток та лікарняних? Наприклад, якщо працівник у вересні повернеться на роботу і візьме відпустку, яким буде розрахунковий період? А якщо захворіє у вересні, який буде розрахунковий період та скільки днів буде у розрахунку?

Зазначимо, що 15 липня 2022 року ВРУ Президент підписав Закон від 01.07.2022 р. 2352-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» (законопроєкт №7251). 18 липня даний Закон опубліковано в газеті "Голос України". Закон набрав чинності 19 липня (з дня, наступного за днем його опублікування в "Голосі України" 147 (7897).

Звільнено роботодавця від обов’язку збереження середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу, із залишенням для цих працівників місця роботи (посади). Але таким працівникам залишається виплата грошового забезпечення за кошти Держбюджету.

Звертаємо увагу, що з 19 липня припиняється збереження середнього заробітку за місцем роботи мобілізованим працівникам на час призову на військову службу, тобто нарахування середнього заробітку потрібно провести по 18 липня включно.

 

Відпустка

Законом № 2352 також внесено зміну в ст. 9 Закону про відпустки у зв'язку зі зміною ст. 119 КЗпП. Тепер, згідно з п. 2 ст. 9 Закону про відпустки до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку (стаття 6 цього Закону), не зараховуватиметься час, коли за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігалися місце роботи і посада на підприємстві на час призову.

Відтепер, мобілізований працівник, після припинення нарахування середньої зарплати роботодавцем, не матиме право на трудовий стаж, що дає право на дні відпустки. Тобто період за який не нараховувався середній заробіток не даватиме права працівнику на дні щорічної відпустки.

Таким чином, якщо демобілізований працівник повернеться на роботу і забажає у вересні піти у щорічну основну відпустку, то розрахунковим періодом буде 12 місяців, що передують місяцю надання відпустки. Якщо відпрацьовано менше  ніж рік,  середня  заробітна  плата обчислюється виходячи  з  виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається  відпустка (абз. 1 та абз. 2 п. 2 розділу ІІ Порядку № 100).

А час за який не було нараховано середній заробіток потрібно буде виключити з розрахункового періоду (абз. 6 п. 2 розділу ІІ Порядку № 100).

 

Лікарняні

Період, за який не нараховувався середній заробіток мобілізованим працівникам, не враховується до страхового стажу для оплати лікарняних, тому що за цей період не сплачується ЄСВ (ст. 21 Закону № 2105).

Самі ж дні, які увійшли до періоду, за який не нараховувався середній заробіток мобілізованому, при розрахунку лікарняних залишається в розрахунку середньої зарплати, оскільки такий період не зазначено в п. 3 Порядку № 1266 серед невідпрацьованих поважних причин.

Розрахунок самих лікарняних здійснюється за Порядком № 1266.

Тобто, якщо демобілізований працівник повернеться на роботу і захворіє у вересні, то з відповідного розрахункового періоду, визначеному за Порядком № 1266, потрібно буде виключити з розрахункового періоду час за який середній заробіток не сплачувався, а от дні залишити у розрахунку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»