• Посилання скопійовано

Простій та відпустка: як розрахувати середню зарплату?

З початку воєнного стану працівник був на простої. З червня 2022 р. він перейшов на неповний робочий тиждень, 0,7 ставки. Працівник планує брати відпустку в липні. Як розраховувати середню зарплату? Чи виключати простій і як рахувати якщо без простою: з повної ставки чи вже з 0,7?

Працівник, який був на простої з початку воєнного стану, планує брати відпустку в липні, як розраховувати середню зарплату? Чи виключати простій?

Відповідно до ст. 34 КЗпП, простій – це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами.

Згідно з вимогами ст. 113 КЗпП, час простою не з вини працівника, оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

За час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров’я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток.

Час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково, зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку. 

 

Виключення простою

Час простою не з вини працівника, оплачений з 2/3 чи з окладу встановленого працівнику враховується для надання йому днів щорічної та додаткової відпусток. Відповідно і днів компенсації при звільненні. Але при розрахунку щорічної (додаткової) відпустки (компенсації) дні, коли працівнику було оголошено простій (2/3 чи оклад) виключається з розрахункового періоду (абз. 6 п. 2 Порядку №100), оскільки така оплата вважається частковою. І виплати за цей період також виключаються з розрахунку.

 

Включення простою

Якщо простій оплачено за середньою оплатою, то період простою не виключається із розрахунку середньої зарплати для визначення відпускних та компенсації за невикористану відпустку. В цьому випадку розрахунок відпускних здійснюється в загальному порядку. 

 

Як розраховувати відпускні: з повної ставки чи вже з 0,7?

Згідно із ч. 3 ст. 56 КЗпП, робота на умовах неповного робочого часу не обмежує обсягу трудових прав працівників.

Час фактичної роботи на умовах неповного робочого часу протягом робочого року, за який надається відпустка, включається до стажу роботи, що надає право на щорічну основну відпустку, без будь-яких обмежень (ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки).

Отже, працюючи неповний робочий день та/або неповний робочий тиждень, працівник має право на щорічну основну відпустку повної тривалості. 

Це означає, що зарплата працівника за червень, відпрацьований на умовах неповного робочого часу, включається до сукупного доходу за розрахунковий період, так і всі дні червня (30 к.днів) приймуть участь у розрахунковому періоді.

 

Приклад. Розрахунок відпускних без включення простою.

Працівник йде в щорічну основну відпустку з 02.07.2022 р. на 24 к.д. Розрахунковий період (липня 2021 р. — червень 2022 р.). Працівник працював у режимі повного робочого дня в червні з окладом 6500,00 грн, в січні та березні 2020 р.  Фактична сума доходу за розрахунковий період склала 150000,00 грн. Протягом року (з 24.02.2022 по 31.05.2022) був простій оплачений 2/3 від окладу, інших доплат та надбавок в розрахунковому періоді не було.

Розрахунок основної щорічної відпустки:

1. заробітна плата працівника за розрахунковий період складає: 150000,00 грн  (з липня 2021 р. по травень 2022 – дохід з повної ставки, червень 2022 р. – дохід зароблений за умовами неповного робочого часу);

2. визначення кількісті календарних днів розрахункового періоду: 261 к.д. (365-11-93), де:

  • 365 — загальна кількість календарних днів у розрахунковому періоді;
  • 11 — кількість святкових і неробочих днів, що припадають на розрахунковий період;
  • 93 — кількість днів простою, без урахування святкових днів (з 24.02.2022 по 31.05.2022). Увага! Із періоду простою потрібно виключити святкові дні (в даному випадку 4 свята), щоб при розрахунку не зняти їх двічі, бо вони вже містяться в 11 к.днях;

3. середня заробітна плата складає: 574,71 грн (150000,00 грн:261 к.д.)

4. сума відпускних становить: 12068,97 грн (574,71 грн х24 к.д.).

Незайвим буде звернути увагу, що згідно з Законои №2136 і до закінчення воєнного стану роботодавцю надано право (а не обов’язок) працювати у святкові та неробочі дні. Про це ми писали тут.

Тому, якщо роботодавець перейшов на виконання норм цього Закону, то святкові і неробочі дні, починаючи з 24 березня 2022 р., з розрахункового періоду не виключаються. Якщо роботодавець дотримуватися старих правил по КЗпП, тоді розрахунок відпускних проводиться так, як показано у прикладі.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»