• Посилання скопійовано

Представництво підприємства третьою особою: чи має місце трудовий договір?

Засновник-директор їде за кордон (звільнився з посади директора). Передає повноваження щодо представництва підприємства третій особі за довіреністю, оформленою у нотаріуса. Чи потрібно цю людину оформлювати офіційно для підписання договорів?

Згідно з пп. 13 ч. 2 ст. 9 Закону № 755, в Єдиному державному реєстрі містяться відомості про керівника юридичної особи та про інших осіб (за наявності), які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори, подавати документи для державної реєстрації тощо: прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта), дані про наявність обмежень щодо представництва юридичної особи.

Тобто інформацію про особу, яка представлятиме підприємство, доречно внести в ЄДР (ч. 3 ст. 10 Закону №755), аби контрагенти не мали підстав визнати вчинений нею правочин недійсним на підставі ст. 203 або ст. 215 ЦКУ.

Крім того, як вже зазначено в ситуації, особі, яка представлятиме підприємство (виконувати деякі повноваження директора) для укладання договорів, підписання рахунків, платіжок, звітності може надаватися довіреність з делегуванням права підпису. 

Відтак, потрібно врахувати, що всі обов'язки директора не можуть бути передані за довіреністю. Тож, замінити директора для цілей оформлення трудових відносин з працівниками і для вирішення інших внутрішніх питань підприємства така особа не зможе. Отже, стає зрозумілим, що трудовий договір з такою особою не укладається. Передання повноважень директора за довіреністю використовується лише для здійснення представництва підприємства перед третіми особами (контрагентами). З представником підприємства доречно укласти договір доручення.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»