• Посилання скопійовано

Директор за кордоном: відпустка та тимчасове виконання обов’язків

Директор з лютого 2022 р. виїхала за кордон. Підприємство працює, зарплата директору не нараховується. Як правильно документально оформити? Яку відпустку надати? Яка заява потрібна? Що проставити в табелі? Хто повинен виконувати функції директора?

Директор з лютого 2022 р. виїхала за кордон, зарплата їй не нараховується. Як правильно документально оформити? Яку відпустку надати? Яка заява потрібна? Що проставити в табелі?

Роботу директора, яка через війну виїхала за кордон, можна оформити так:

  1. оформити відпустку без збереження зарплати, скориставшись карантином. Це передбачено ст. 84 КЗпП, ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки:

Щоб отримати вищезазначену відпустку, директор має написати три окремі заяви (під кожен карантин), наприклад: «Прошу надати мені відпустку без збереження заробітної плати на період встановленого на території України карантину з 1 квітня 2022 р. по 31 травня 2022 р.», а роботодавець видати відповідні накази (див. зразок 1).

Оскільки, директор за кордоном, подати заяви особисто проблематично, можна направити фото такої заяви електронними засобами зв’язку. В табелі проставляється літерна позначка «НА» або цифровим кодом «18».

  1. оформити відпустку без збереження зарплати на час воєнного стану. Це передбачено ч. 2 ст. 12 Закону № 2136. Нагадаємо, що воєнний стан продовжено до 23 серпня 2022 р. Зміст заяви може бути на кшталт: «Прошу надати мені відпустку без збереження заробітної плати на період дії воєнного стану та до дня його закінчення».
  2. оформити основну щорічну відпустку. В табелі проставляється літерна позначка «В» або цифровим кодом «08».

 

Зразок 1

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ

«ВЕСЕЛКА»

(ТОВ «ВЕСЕЛКА»)

 

 Код ЄДРПОУ 123456789

НАКАЗ

 

29.03.2022                                                            Київ                                                № 18-к

                       

Про надання відпустки без збереження заробітної плати

Керуючись ст. 84 КЗпП, ч. 3 ст. 26 Закону про відпустки та Постановою Кабміну від 23.02.2022 р. №630, якою внесено зміни до постанови від 09.12.2020 р. №1236 "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2",

 

НАДАТИ:

1. КВІТКОВІЙ Олені, директору, на період дії карантину з 1 квітня 2022 р. по 31 травня 2022 р. відпустку без збереження заробітної плати.

2. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

 

Підстава: заява Ольги Квіткової

 

 В.о. директора                                               Кононенко                      Петро КОНОНЕНКО 

 

З  наказом ознайомлена:  Квіткова       Ольга КВІТКОВА

 

 

Хто повинен виконувати функції директора?

У разі відсутності директора його обов’язки покладаються на:

  • заступника;
  • іншого працівника підприємства, якщо заступника немає. І тут все залежить від того, чи має право директор делегувати право підпису, чи ні.

 

Директор має право делегувати право підпису

Директор може передати свої повноваження в повному обсязі іншій особі на час своєї відсутності, але тільки якщо йому надано таке право установчими документами підприємства.

Тобто за відсутності заступника та наявності у директора права делегувати виконання своїх повноважень іншій особі директор видає наказ про те, що на період його відпустки без збереження заробітної плати призначається особу, яка виконуватиме його обов’язки (див. зразок 2).

 

Зразок 2

 

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ

«ВЕСЕЛКА»

(ТОВ «ВЕСЕЛКА»)

 

 Код ЄДРПОУ 123456789

НАКАЗ

 

25.02.2022                                                            Київ                                                № 8-к/тр

                       

 

Про тимчасове виконання

обов’язків директора

 

 

НАКАЗУЮ:

1. Призначити тимчасово з 26.02.2022 р. КОНОНЕНКА Петра, головного інженера, виконувачем обов’язків директора КВІТКОВОЇ Ольги на час її відпустки без збереження заробітної плати.

2. Бухгалтерії за тимчасове виконання обов’язків директора КОНОНЕНКУ Петру здійснювати доплату в різниці між розмірами в посадових окладах.

3. Юридичному відділу підготувати довіреність на право підписання господарських договорів та передати мені на підпис не пізніше сьогоднішнього дня.

4. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

Підстава: заява Ольги Квіткової

 

 Директор                                               Квіткова                      Ольга КВІТКОВА 

 

З  наказом ознайомлений:  Кононенко       Петро КОНОНЕНКО

 

 

Директор без права делегування підпису

Відповідно до абз. 2 ч. 2 ст. 207 ЦКУ, правочин, який вчиняє юридична особа, підписується особами, уповноваженими на це її установчими документами, довіреністю, законом або іншими актами цивільного законодавства.

Тобто, щоб особа, яка заміщатиме директора, могла представляти інтереси підприємства у правовідносинах з третіми особами, потрібно видати їй довіреність. Якщо ж засновником було включено до ЄДР відомості про інших осіб, які, окрім директора, то вони можуть діяти від імені підприємства без довіреності.

Звертаємо увагу, якщо Статут не надає директору можливості передати свої повноваження іншій особі, то питання щодо заміни повинне вирішуватися загальними зборами учасників.

Повідомляти Держреєстратор про те, що функції директора на час його відпустки без збереження зарплати виконуватиме інша особа (на підставі рішення, протоколу, наказу, довіреності), не потрібно, оскільки до ЄДР вносять відомості про зміну керівника, а в даному випадку директор не змінюється і його повноваження не припиняються.

Нагадаємо, що працівникові, який буде виконувати тимчасово обв’язки директора та не є його штатним заступником, виплачують різницю в окладах.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»