• Посилання скопійовано

Бухгалтер замість водія у відрядженнi: що з оформленням?

Чи можна відправити бухгалтера в Польщу за товаром, якщо його посадовою інструкцією не передбачаю виконання обов'язків водія (поїздок за товаром)? В штаті є водій, який перебуває у відпустці без збереження зарплати, бо не має можливості виконувати свою роботу у зв'язку з забороною виїжджати за кордон чоловікам призовного віку (до війни він їздив за товаром). Як це все оформити?

Дійсно на період дії воєнного стану громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років заборонено виїзд за межі країни. Проте, Постановою №615 передбачено три категорії чоловіків, яким дозволено перебувати за кордоном, а саме:

  • водіям, які перевозять медичні вантажі, вантажі гуманітарної допомоги для потреб ЗСУ та населення України. Також дозволено пропуск далекобійникам на фурах, які мають ліцензії;
  • працівникам підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці;
  • спортсменам, включеним до складу національних збірних команд України, а також тренерам зі складу збірних, суддям та іншим спеціалістам, які забезпечують супровід та підготовку спортсменів.

Терміни перебування за кордоном встановлені наступні: для водіїв та спортсменів – 30 днів, для далекобійників – 45 днів, для залізничників – 6 місяців.

Вищезазначена категорія чоловіків при виїзді за кордон повинні мати дозвільні документи, що підтверджують мету поїздки.

Крім того, водій може вихати за кордон у відрядження, якщо він є заброньованим працівником. Ця категорія зазначена в ст. 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та у п. 23 Постанови №57

Обов’язковими документами, які посвідчують те, що людина заброньована, є:

  • або посвідчення особи, яка перебуває на спеціальному обліку;
  • або це витяг з Наказу Міністерства економіки України в порядку, визначеному Постановою №194. 

Окрім того, такі особи повинні мати документи, які засвідчують службову мету перетину кордону, тобто документи про відрядження: 

  • витяг з наказу;
  • посвідчення про відрядження;
  • лист-звернення до Державної прикордонної служби, у якому керівник підприємства, установи чи організації зазначає, що відповідна посадова особа відряджається для виконання службових обов’язків за кордоном.

Тож, якщо водій підприємства, є таким, що перевозить гуманітарну допомогу чи є заброньованим, то проблем з виїздом за кордон не буде. Якщо водій таким не є, то поїхати у відрядження бухгалтер замість водія може, якщо:

  • бухгалтер не належить до категорії працівників, яким заборонено виїжджати за кордон;
  • бухгалтер не відноситься до категорії осіб, яких відповідно до законодавства заборонено направляти у відрядження;
  • є таким, який направлений за його згодою.

Важливо. Перед тим, як покласти на іншого працівника будь-які обов’язкироботодавець має знати, що він не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором (ст. 31 КЗпП). Проте, законодавством не заборонено, переведення працівника роботодавцем на посаду іншого працівника (ч. 1 ст. 32 КЗпП).

Переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві допускається тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених у ст. 33 КЗпП. Оформлюється таке тимчасове переведення  наказом роботодавця із зазначенням строку переведення, який зазвичай, визначається часом відсутності основного працівника на роботі. 

Таким чином, вважаємо, щоб бухгалтер міг поїхати у відрядження замість водія, який перебуває у відпустці без збереження зарплати, бухгалтера (за його згодою) потрібно на цей період тимчасово перевести на посаду водія.  

Зазначимо, що законодавство не встановлює жодних обмежень для направлення працівників у відрядження, чи є він основним працівником чи тимчасовим, головне, щоб цей працівник перебував у трудових відносинах з роботодавцем.

Звертаємо увагу, якщо бухгалтер у якості водія поїде у відрядження на службовому автомобілі, то доречно, наказом закріпити цей автомобіль на час відпустки без збереження заробітної плати водія за бухгалтером. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»