• Посилання скопійовано

Туристична страховка у відрядженні

У водія відрядження за кордон. Чи підійде туристична медична страховка? Чи необхідно оформити іншу страховку?

Абзацем 2 пп. «а» пп. 170.9.1 ПКУ передбачено обов'язкове страхування у відрядженні. Під обов’язковим страхуванням слід розуміти також страхування, обумовлене правилами оформлення документів на виїзд в закордонне відрядження.

Тобто страхування є обов'язковою умовою для отримання візи. При цьому витрати на її придбання можуть бути компенсовані роботодавцем, за умови, звичайно, що вони належним чином документально підтверджені.

Ні, туристична медична страховка не підійде для виїзду працівника у закордонне відрядження. Для виїзду за кордон на автотранспорті передбачено наступне страхування.

У ст. 16 Закону про страхування зазначено, що у разі виїзду зареєстрованого в Україні автотранспортного засобу на територію іншої країни - члена міжнародної системи автострахування «Зелена Картка» , власник такого транспортного засобу зобов’язаний укласти договір міжнародного обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, дія якого поширюється на ці країни, та отримати від страховика - повного члена Моторного (транспортного) страхового бюро страховий сертифікат «Зелена Картка» єдиного зразка, який прийнятий в усіх країнах - членах цієї міжнародної системи страхування.

Контроль за наявністю «Зеленої карти» при виїзді зареєстрованого в Україні транспортного засобу за кордон покладено на прикордонслужбу. Тобто поліс страхування «Зелена карта» формально обов’язковий і без нього до країн — учасників цієї системи страхування виїхати не можна.

Таким чином, якщо відрядження здійснюється з використанням транспортного засобу підприємства до країн, що беруть участь у системі страхування «Зелена карта», воно зобов’язане придбати страховий поліс «Зелена карта».

У міжнародній системі страхування «Зелена картка» беруть участь практично всі європейські країни, а також Молдова, Бєлорусь, РФ, Азербайжанська респебліка, Ізраїль, Іран, країни Африки і Близького Сходу.

У разі відсутності «Зеленої картки», необхідно придбати поліс прикордонного страхування, який надає обов`язкове страхове покриття, яке вимагає країна відвідання. Придбати його можна під час в`їзду на територію іноземної країни, заздалегідь уточнивши, чи є на кордоні пункти їх продажу.

Якщо на кордоні немає пунктів продажу полісів прикордонного страхування, необхідно проконсультуватися з прикордонними органами, де можна його придбати. Зокрема, це можна зробити на сайті страхових компаній, на сайті Бюро «Зелена картка» країни відвідування.

Після закінчення дії поліса «Зелена картка» або поліса прикордонного страхування, транспортний засіб буде вважатися незастрахованим, у зв`язку з цим необхідно придбати новий поліс прикордонного страхування в країні, в якій перебуватиме водій в цей час, або придбати нову «Зелену картку» в українській страховій компанії.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Період для обчислення відпускних у 2024 році
    У березні 2024 року працівник йде у відпустку за попередні роки (не звільняється), використовуючи дні, набуті до 2023 року. Як при розрахунку обчислювати середню зарплату: за останні 12 місяців чи з виплат, нарахованих у 2023 році (з 01.01.23 по 31.12.23 рр.)?
    15.03.20241 763
  • Компенсація працівнику вартості спецодягу
    Працівник підприємства 2 березня 2024 року придбав за власний кошт спецодяг для себе (медичний костюм). Чек ПРРО надав в бухгалтерію 12 березня 2024 року. Чи може підприємство відшкодувати працівнику кошти на придбання одягу і в який термін? Які документи треба оформлювати?
    15.03.2024271
  • Право батьків на податкову знижку на навчання дитини
    Чи має право мати (за контрактом – платник за навчання) на податкову знижку за навчання сина, студента денної форми, який у 2023 році почав офіційно працювати та отримувати зарплату за неповний робочий день, у 2023 році зареєстрований ФОПом та отримує дохід від підприємницької діяльності?
    14.03.202453
  • Робота за графіком 2/2: табелювання та зарплата
    Магазин працює з 9:00 до 19:00. Працівники працюють по змінах (два дні через два). Оклад - 7100 грн. За яким графіком треба працювати, щоб зарплата становила 7100 грн? Чи потрібно робити кожного місяця графік змінності? Що прописати в трудовому договорі?
    13.03.202487
  • Чи можна встановити водіям ненормований робочий день?
    На підприємстві працюють водії, які здійснюють вантажні перевезення по Україні та за кордоном. Чи можна встановити їм ненормований робочий день? Як в такому випадку оплачувати їх працю? Чи будуть додаткові відпустки тощо? Якщо водій не має змоги щодня повертатися до місця роботи, чи буде службова поїздка вважатися відрядженням?
    11.03.202487