• Посилання скопійовано

Підстави для звільнення під час воєнного стану

08.04.2022 р. працівник не вийшов на роботу і на зв’язок не виходить. Через третіх осіб дізналися, що він можливо пішов до ЗСУ чи в тероборону. В місцевому воєнкоматі інформації, що він десь перебуває на службі, немає. Як вчинити з таким працівником, які є підстави для звільнення?

Враховуючи, що в країні введено воєнний стан, звільнити працівника, який не виходить на роботу з ініціативи роботодавця можна тільки у разі повної ліквідації підприємства (п. 1 ст. 40 КЗпП).  Про таке звільнення працівник попереджається не пізніше ніж за 10 днів з виплатою вихідної допомоги у розмірі не менше середнього місячного заробітку. Також не можна звільнити працівника за прогул (п. 4 ст. 40 КЗпП), бо він не виходить на зв’язок і не може надати пояснення своїй відсутності.

Тож, під час дії воєнного стану, працівник може звільнитися або за власним бажанням (ст. 36 КЗпП) або за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП).

Таким чином, роботодавцю нічого не залишається як зазначати в табелі неявку працівника на роботу літерним позначенням «НЗ» до з'ясування фактичної причини його неявки. Крім звернення до воєнкомату, роботодавець може звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки з запитом щодо надання інформації про працівника для забезпечення його встановленими законодавством гарантіями на час військового стану.

У разі підтвердження факту (довідки про службу, витягами з наказів тощо) мобілізації, потрібно буде зробити коригування до табеля по цьому працівнику і протабелювати «ІН» та оформити наказ про увільнення. Крім того, постане питання про нарахування середньої з дня фактичної мобілізації працівника та її виплату.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»