• Посилання скопійовано

Оклад у розмірі МЗП під час воєнного стану

Чи має роботодавець у період воєнного стану дотримуватися під час нарахування працівникам зарплати діапазону тарифної сітки або схеми посадових окладів (у ТОВ за наказом керівника встановлено всім працівникам на період воєнного стану посадові оклади на рівні мінімальної зарплати)? Чи можливі штрафні санкції за наслідками виконання цього наказу?

Відповідно до ст. 10 Закону №2136, заробітна плата виплачується працівнику на умовах, визначених трудовим договором. Роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати.

Тобто якщо працівники виконують роботу, то їм потрібно виплачувати зарплату.

Крім того, ст. 11 Закону № 2136 передбачено, що на період воєнного стану дія окремих положень колективного договору може бути зупинена за ініціативою роботодавця. Тобто роботодавець, керуючись даною нормою, має право коригувати розмір зарплати працівників навіть у бік зменшення.

Таким чином, якщо роботодавець під час воєнного стану скористався Законом № 2136 та скорегував розмір заробітної плати, про що видав наказ, то порушень законодавства з його боку немає, відповідно жодних штрафних санкцій в подальшому (після війни та відновлення перевірок) це за собою не потягне. 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»