• Посилання скопійовано

Підвищення окладів: чи перераховувати середню зарплату контрактнику?

Працівник уклав контракт на проходження військової служби з січня 2022 р. Підприємство щомісяця підвищує посадові оклади. Чи потрібно щомісяця перераховувати середній заробіток? Чи середню зарплату розраховують один раз і вона застосовується протягом дії контракту (3 роки)? Якщо нарахована середня зарплата контрактника є меншою за МЗП, чи потрібно донараховувати її до МЗП, в т.ч. ЄСВ?

Нагадаємо, що урядом було прийнято Постанову №1213,  згідно з якою внесено зміни до Порядку № 100, в частині скасування норми щодо застосування коефіцієнтів підвищення посадових окладів при обчисленні середньоденної заробітної плати, які діють з 12.12.2020 року. 

Враховуючи положення Порядку № 100 після змін, підстав для застосування в подальшому чергового коефіцієнта підвищення посадового окладу немає, як і немає підстав змінювати нарахований розмір середньоденної заробітної плати у зв’язку з щомісячним підвищенням посадових окладів.

Отже, розмір середньоденної заробітної плати, з якої щомісячно розраховуватиметься середня заробітна плата протягом проходження працівником військової служби за контрактом, залишиться незмінним протягом дії контракту (3 роки).

Згідно з ст. 3 Закону про оплату праці, мінімальна заробітна плата - це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці.

В даному ж випадку працівником така норма відпрацьована не була, оскільки він пішов на військову службу за контрактом. Відповідно здійснювати донарахування виплати до розміру мінімальної заробітної плати не потрібно.

На відміну від донарахування до мінімальної заробітної плати донарахувати ЄСВ до мінімального внеску все ж таки доведеться. 

Згідно з ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ, у разі, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати та ставки ЄСВ у розмірі 22%.

Таким чином, якщо розмір нарахованого середнього заробітку менший розміру мінімальної заробітної плати, то сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати та ставки ЄСВ (22%).  Відповідно, якщо розмір середнього заробітку, нарахованого працівнику контрактнику, дорівнює або перевищує розмір мінімальної заробітної плати, ЄСВ нараховується на фактично нараховану суму.

Сума донарахування до мінімального страхового внеску відображається у Додатку 1 об’єднаної звітності у графі 09 з кодом 13, у графі 18 – зазначається сума різниці між розміром мінімальної зарплати та фактично нарахованим доходом за звітний місяць, а у графі 20 – вказується сума ЄСВ нарахована на цю різницю. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»