• Посилання скопійовано

Неповний робочий день: нарахування компенсації

Працівник, який прийнятий на роботу з 01.07.2021 р. на неповний робочий день, звільняється 31.08.2021 р. Як розрахувати компенсацію за невикористану відпустку, якщо зарплата за липень - 3100 грн, за серпень - 3100 грн?

При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення (ст. 116 КЗпП).

Згідно з ч. 1 ст. 83 КЗпП та ч. 1 ст. 24 Закону про відпустки в разі звільнення працівника йому виплачується зокрема грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки.

Тобто, день звільнення працівника 31.08.2021 р. був останнім робочим днем працівника в який і потрібно було провести всі належні йому виплати: зарплату за листопад та компенсацію за всі дні невикористаної відпустки.

Для розрахунку середнього заробітку потрібно скористатися Порядком №100. Так, п. 2 розділу ІІ Порядку № 100 працівникові, який пропрацював на підприємстві, в установі, організації чи у фізичної особи - підприємця або фізичної особи, які в межах трудових відносин використовують працю найманих працівників, менше року, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка або виплачується компенсація за невикористану відпустку.

У разі укладення трудового договору на умовах неповного робочого часу, розрахунок проводиться з розміру мінімальної заробітної плати, обчисленого пропорційно до умов укладеного трудового договору (абз. 4 п. 4 розділу ІІІ Порядку №100).

Тобто, якщо працівник працює на умовах неповного робочого часу, розрахунок проводять виходячи з розміру тарифної ставки (окладу) або МЗП, обчисленого пропорційно встановленому робочому часу такого працівника.

В даному випадку, повний оклад працівника в липні та серпні 2021 р. складає 6200,00 грн, що більше МЗП (6000,00), а на умовах неповного робочого часу зарплата склала 3100,00 грн., що також більше за МЗП, обчислену пропорційно встановленому робочому часу такого працівника (3000,00 грн). 

Таким чином, враховуючи зазначене, компенсацію працівнику, який працює на умовах неповного робочого часу потрібно було проводити з фактично нарахованого доходу, де розрахунковим періодом буде тільки липень 2021 р., тому що працівник відпрацював два місяці, з яких місяць, в якому виплачується компенсація не включається при обчисленні середньої.

Приклад. Працівник прийнятий на роботу з 01.07.2021 р. на неповний робочий день.  Зарплата за липень становить 3100 грн і за серпень 3100 грн. Звільняється 31.08.2021 р. 

Розрахунок компенсації.

  • 1. Середня зарплата 100,00 грн (3100,00 грн : 31 к.д. липня );
  • 2. Сума компенсації 400,00 грн (100,00 грн х 4 к.д. невикор.відпустки).

Звертаємо увагу, у разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в ст. 116 КЗпП, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку (ст. 117 КЗпП).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»