• Посилання скопійовано

Компенсація без звільнення: який штраф загрожує підприємству?

Підприємство (в штаті 4 працівники) хоче виплатити за заявою менеджера і головбуха компенсацію за невикористані відпустки за попередні роки без їх звільнення. Який штраф загрожує підприємству? Чи краще звільнити менеджера, наприклад, 30.11.2021 р. і прийняти 01.12.2021р., а головбуха – 02.12.2021р. і прийняти - 03.12.2021р.? Чи це буде підставою для Держпраці прийти на перевірку?

Варіант І. Компенсація щорічні відпустки  за минулі роки в поточному році без звільнення 

Щорічна відпустка має надаватися вчасно згідно із затвердженим графіком відпусток. При цьому, якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на щорічну відпустку в минулому році або за кілька попередніх років, він має право використати її, а в разі звільнення незалежно від підстав йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні відпусток на підставі ч. 1 ст. 24 Закону про відпустки, тому що законодавством не передбачено терміну давності, після якого втрачається право на щорічну відпустку.

Отже, працівник може скористатися накопиченою відпусткою за минулі роки в поточному році. Надання відпустки за минулі роки оформляється аналогічно відпустці за поточний рік, тобто працівник (за необхідності) пише заяву про надання відпустки за відповідний період, керівник підприємства видає наказ в якому зазначає за які роки надається відпустка та якої тривалості, а бухгалтер нараховує та виплачує працівнику відпускні й зарплату за відпрацьований до відпустки час не пізніше як за три дні до її початку.

При цьому пам’ятайте, що обмеження визначене ст. 10 Закону про відпустки, не діє при наданні відпустки за минулі роки, тобто вона може бути більше 59 календарних днів. Роботодавець може лише зменшити тривалість такої відпустки у разі виробничої необхідності, що потребує перебування працівника на робочому місці. 

Крім того, відповідно до ч. 4 ст. 24 Закону про відпустки за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівнику щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

Тобто, працівник в обов’язковому порядку має використати належні йому 24 календарні дні, а за решту - отримати грошову компенсацію.

Аналогічна думка міститься у листі Мінсоцполітики від 19.01.2017 р. №132/0/101-17/284.

Таким чином, якщо у працівників підприємства є дні невикористаної щорічної відпустки, то їм потрібно оформити відпустку на 24 календарні дні або більної тривалості, а за решту днів виплатити компенсацію. Просто виплатити працівникам компенсацію за невикористану відпустку без оформлення щорічної відпустки на 24 календарні дні буде порушенням законодавства.

За безпідставну виплату компенсації за щорічну відпустку на роботодавців накладається:

  • фінансова відповідальність – накладається на роботодавця у вигляді штрафу в розмірі 1 МЗП (абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП). У 2021 р. розмір МЗП становить 6000,00 грн., а з грудня 2021 р. – 6500,00 грн;
  • адміністративна відповідальність – накладається на посадових осіб підприємства у вигляді штрафу в розмірі від 30 до 100 НМДГ (від 510 до 1 700 грн) (ч. 1 ст. 41 КпАП).

 

Варіант ІІ. Виплата компенсації за щорічні відпустки  через звільнення/прийняття 

Відповідно до ст. 116 КЗпП при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. 

Тому, якщо працівник написав заяву на звільнення, йому в день звільнення мають виплатити всі належні йому суми: зарплата, лікарняні, компенсація за невикористану відпустку тощо.

На практиці, трапляються випадки повторного прийняття працівників на роботу після звільнення – мовляв, передумали, попросилися назад. Тож, звільнення (з виплатою компенсації) та прийняття назад на роботу в одного й того ж роботодавця не є порушенням трудового законодавства та підставою для перевірки з боку держорганів. Головне, щоб у роботодавця все було правильно документально оформлено, розраховано, виплачено, вчасно сплачені податки та відображено в об’єднаній звітності.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»