• Посилання скопійовано

Звільнення директора у вихідний день

Чи можна звільнити директора, який працює за безстроковим трудовим договором у вихідний день 31.10.2021 р., виплативши йому компенсацію - 29.10.2021 р.? Оскільки з 01.11.2021 р. має розпочати обов'язки новий директор

Відповідно до ч. 1 ст. 47 КЗпП, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний в день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести з ним розрахунок у строки, зазначені у ст. 116 цього Кодексу, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника.

Стаття 116 КЗпП передбачає виплату всіх належних працівнику сум в останній день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. 

Крім того, в абз. 2 п. 2.27 Інструкції №58 зазначено, що днем звільнення вважається останній день роботи.

В даному випадку, директор, написав заяву про звільнення на день, що є вихідним (неділею) для підприємства. Для випадків звільнення у вихідний або неробочий день зауважимо, що при цьому слід дотримуватися всіх організаційно-правових гарантій, зокрема й щодо видачі в день звільнення трудової книжки та копії наказу про звільнення. Тому звільняти у вихідний день варто лише тоді, коли підприємство зможе забезпечити дотримання цих гарантій саме у вихідний день (зокрема, коли працівники кадрової служби теж працюють за графіком і є можливість видати працівникові всі документи безпосередньо в день звільнення).

Тож, якщо гарантії дотримуються, то день звільнення, який є вихідним як для працівника, так і для підприємства, то роботодавець повинен:

  • завчасно видати наказ про звільнення із зазначенням тої дати, за якою директор бажає звільнитися, тобто 31.10.2021 р. В наказі варто зазначити «З наказом ознайомлений, копію наказу про звільнення отримав» та ознайомити під підпис працівника з зазначенням дати отримання копії;
  • провести остаточний розрахунок з директором в останній його робочий день (29.10.2021 р.);
  • видати належним чином оформлену трудову книжку з підписом в книзі обліку руху трудових книжок про її отримання.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»