• Посилання скопійовано

Повернення ФСС невиплачених лікарняних

Звільнений працівник не з'явився для отримання лікарняних. Суму лікарняних до видачі було депоновано та здано до банку на спецрахунок підприємства. Зараз Фонд вимагає повернення коштів на рахунок Фонду, оскільки підприємством не подано повідомлення про їх виплату. Як відобразити операцію в бухобліку? Чи потрібно сторнувати суми лікарняних в додатках 1 та 4ДФ об'єднаної звітності?

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 15 Закону №1105, роботодавець зобов’язаний вести облік коштів соціального страхування і своєчасно надавати Фонду встановлену звітність щодо цих коштів.

У разі, якщо сума отриманих страхувальником від Фонду страхових коштів перевищує фактичні витрати на надання матеріального забезпечення, невикористані страхові кошти повертаються до робочого органу Фонду, що здійснив фінансування, протягом трьох робочих днів (ст. 34 Закону №1105).

Якщо зазначені терміни були порушені, то відповідно до ст. 15 Закону №1105 необхідно буде сплатити 10% від несвоєчасно повернутої суми, а також 0,1% від цієї ж суми за кожен день прострочення (Дт 948 Кт 685; Дт 685 Кт 311).

Приклад. Надійшли на спецрахунок лікарняні від ФСС у сумі 100,00 грн, з яких було утримано та сплачено ПДФО та ВЗ. Суму лікарняних після сплати податків знято з поточного рахунку та оприбутковано до каси. Лікарняні належать звільненому працівнику, який не з’явився їх отримати. Кошти депонували на спецрахунок підприємства. Оскільки за кошти не відзвітувати, ФСС просить повернути кошти.  

Для цього невикористані страхові кошти потрібно сторнувати та повернути до ФСС, та відобразити в бухобліку так:

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Д-т

К-т

1.

Сторновано нараховану та невиплачену суму лікарняних за рахунок ФСС

378

663

(100,00)

2.

Сторновано нарахування ЄСВ на суму лікарняних

949

651

(22,00)

3.

Сторновано утримання ПДФО

663

641

(18,00)

4.

Сторновано утримання ВЗ

663

642

(1,50)

5.

Перерахування невиплаченої суми лікарняних до ФСС – повертається вся сума лікарняних з урахуванням відсторнованих  податків

378

311

100,00

У додатку 1 об’єднаної звітності сторновану суму лікарняних потрібно відобразити у місяці кварталу, в якому відбулося сторнування зі знаком "-".

Алгоритм заповнення буде таким:

  • реквізит 8 "Код категорії ЗО" зазначається "29" або "36" (якщо хворів працівник з інвалідністю);
  • реквізит 9 "Код типу нарахувань" – прочерк;
  • реквізит 10 - зазначається місяць та рік, за який проводили сторнування нарахованих лікарняних;
  • реквізит 12 "Кількість календарних днів тимчасової непрацездатності" – прочерк;
  • реквізит 16 "Загальна сума нарахованої заробітної плати/доходу (усього з початку звітного місяця)" – сума сторнованих нарахованих лікарняних з мінусом;
  • реквізит 17 "Сума нарахованої заробітної плати/доходу у межах максимальної величини, на яку нараховується єдиний внесок" – сума сторнованих нарахованих лікарняних з мінусом;
  • реквізит 20 "Сума нарахованого єдиного внеску за звітний місяць (на заробітну плату/дохід)" – сума сторнованих нарахованих ЄСВ на суму лікарняних з мінусом.

У Додатку 4ДФ сторнування ліканяних та утриманих з них ПДФО та ВЗ відображатиметься через подання уточнюючого розрахунку так:

  • І рядок -  вказується попередньо відображена інформація та у графі 10 зазначається "1" (рядок на виключення);
  • ІІ рядок - вказується правильна інформація, тобто у графах 3а, 4а, 4, 5а та 5 слід вказати правильні суми доходу працівника та правильну суму утриманого/перерахованого з такого доходу ПДФО та ВЗ — з урахуванням зменшення цих сум внаслідок сторнування суми допомоги з тимчасової непрацездатності, а у графі 10 зазначається "0" (рядок на введення). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»