• Посилання скопійовано

Чи проводити індексацію відпускних?

Чи потрібно нараховувати індексацію на суму відпускних? Індексувати зарплату: ставка + премія? Ставка встановлена у розмірі мінімальної зарплати, премія - різна

Суб’єкти господарювання, зважаючи на специфіку своєї діяльності, самостійно визначають форми і системи оплати праці.

Згідно з ст. 2 Закону про індексацію та абз. 4 п. 2 Порядку №1078, індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру. Серед них — оплата праці найманих працівників у грошовому виразі, що включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками.

Згідно з ст. 1 Закону №1282, індексація грошових доходів населення - встановлений законами та іншими нормативно-правовими актами України механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг.

Нарахування сум індексації та їх виплата здійснюється одночасно з нарахуванням та виплатою заробітної плати за відповідний місяць, доходи за який згідно з Порядком №1078 підлягають індексації.

Враховуючи вищезазначене, всі виплати, які обчислюються виходячи із середньої заробітної плати, у тому числі за час щорічної та додаткової відпустки, індексації не підлягають (оскільки індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, а відпускні якраз мають разовий характер), але при визначенні її розміру сума індексації враховується як складова частина оплати праці. 

Таким чином, відпускні індексувати не потрібно.

Щодо другого запитання зазначимо. 

У разі зростання грошового доходу за рахунок інших його складових без підвищення тарифних ставок (посадових окладів) сума індексації не зменшується на розмір підвищення грошового доходу. У разі, коли відбувається підвищення тарифної ставки (посадового окладу), у місяці підвищення враховуються всі складові грошового доходу, які не мають разового характеру (абз. 5 п. 5 Порядку №1078). 

Склад зарплатних виплат при порівняльних розрахунках для індексації в місяці підвищення окладу визначається з урахуванням п. 2 Порядку №1078

Тож, у порівняльних розрахунках враховуються підвищення окладу (тарифної ставки), доплати, надбавки, премії (встановлені в розмірі, що змінюється) за їх розміром (відсотком), що склався в місяці підвищення. Тобто сума зарплатного підвищення визначається виходячи з умов роботи в місяці збільшення посадових окладів.

Нагадаємо, що відповідно до п. 4 Порядку №1078 індексації підлягають грошові доходи населення у межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення.

Тобто, оплата праці індексується у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. Його розмір з 01.01.2021 р. по 30.11.2021 році - 2379,00 грн.

Зміна базового місяця відбувається тільки у разі підвищення посадового окладу. Збільшення зарплати працівника за рахунок установлення нових надбавок, доплат, премій тощо або їх підвищення на базовий місяць не впливає. Тобто продовжуються виплачуватися працівникові суми індексації, розраховані виходячи з останнього підвищення його окладу.

Таким чином, оскільки на підприємстві встановлено оклад на рівні мінімальної зарплати + премія, то індексації підлягатиме лише оклад в межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»