• Посилання скопійовано

Право батька на відпустку по догляду за дитиною

Жінка, яка перебувала на лікарняному по вагітності та пологам, не працювала, як краще оформити лікарняний та на кого, в зв’язку з Законом №1401, який набрав чинності 09.05.2021 року. Чи можна все це оформити на чоловiка?

Закон №1401 було опубліковано в "Голосі України" від 08.05.2021 р., який набрав чинності з 9 травня. Розберемося, що саме він змінює у процесі наданння соцвідпусток батькові дитини.

Що стосується відпустки по вагітності та пологам, то таке право залишається виключно за жінкою, оскільки лише вона може бути вагітною та народжувати. Оскільки ч. 1 ст. 179 КЗпП передбачено, що на підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів - 70) календарних днів після пологів, починаючи з дня пологів. Ясна річ, що чоловіку такий лікарняний видати неможливо.

Законом №1401 внесено зміни в ст. 179 КЗпП, якою усуното дискримінацію щодо прав батька на перебування у відпустці по догліду за дитиною до трьох років. Хоча і раніше ніхто не позбавляв такаго права батька дитини на таку відпустку, таке право делегувала йому мати дитини, яка бажала раніше вийти на роботу.

Отже, право на відпустку по догляду за дитиною мають обоє батьків (мати та батько). Але ч. 3 ст. 179 КЗпП передбачено, що за бажанням матері або батька дитини одному з них надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства. Разом перебувати в такій відпустці вони не можуть. Тому, як і раніше, потрібно надавати підтверджуючі документи про те, що один із батьків не користується такою відпусткою. Такими документами є:

  • заява про надання відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • довідка про те, що мама дитини не скористалася правом на таку відпустку за своїм місцем роботи (навчання, служби) і не претендує на допомогу, або вийшла на роботу до закінчення терміну відпустки і виплати по догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати).

Відпустку для догляду за дитиною можуть використати повністю або частинами не тільки батько дитини, а й баба, дід чи інші родичі, які фактично доглядають за дитиною, або особа, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, один із прийомних батьків чи батьків-вихователів (ч. 3 ст. 179 КЗпП та ст. 18 Закону про відпустки).

Виходячи із запитання, на жаль, батько дитини не може надати роботодавцю довідку про те, що мама дитини вийшла на роботу, оскільки вона не перебуває у трудових відносинах з підприємством чи підприємцем, тож не розглядаєтесь державою як працююча особа, і як така, що має право на відпустку для догляду за дитиною, з цієї підстави відпустку для догляду за дитиною до трьох років батько дитини оформити не може.

Крім того, з’явилася одноразова оплачувана відпустка при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів). Оплачується вона роботодавцем та надається на підставі заяви не пізніше трьох місяців з дня народження дитини, зокрема:

  • чоловіку, дружина якого народила дитину;
  • батьку дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови, що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

Окрім заяви, особа, яка отримала відпустку при народженні дитини, зобов’язана надати роботодавцю копію документа, необхідного для державної реєстрації народження дитини, або свідоцтва про народження дитини протягом 30 календарних днів з дня виходу в таку відпустку.

Таким чином, батько дитини матиме право лише на оплачувану відпустку тривалістю до 14 календарних днів.

Звертаємо увагу, прикінцевим положенням Закону № 1401 вказано, що порядок надання відпустки при народженні дитини має ще встановити Кабмін. Кабмін протягом одного місяця повинен привести у відповідність чинні та прийняти нові нормативно-правові акти, необхідні для реалізації даного Закону. Тому нова відпустка при народженні дитини надаватиметься лише тоді, коли уряд затвердить відповідний Порядок - і на це у нього є місяць.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»