• Посилання скопійовано

Резерв відпусток новоствореного ОСББ

ОСББ було створено 01.04.2020 року. У вересні 2020 року було прийнято на роботу 7 працівників. Як і коли створити резерв відпусток? Як його розрахувати? Які сформувати проведення?

Необхідність створення в бухгалтерському обліку забезпечення на оплату відпусток (в просторіччі його називають резервом відпусток) передбачена п. 13 П(С)БО 11 і п. 7 П(С)БО 26.

Поряд з цим п. 7 розд. І НП(С)БО 25 встановлена можливість не створювати забезпечення в тому числі непідприємницькими товариствами.

Відповідно до ч. 1 ст. 85 ЦКУ, непідприємницькими товариствами є товариства, які не мають на меті одержання прибутку для його наступного розподілу між учасниками.

Відповідно до ст. 4 Закону про ОСББ, таке ОСББ є неприбутковою організацією і не має на меті одержання прибутку для його розподілу між співвласниками.

Тобто, ОСББ – це різновид непідприємницьких товариств, які можуть не створювати забезпечення на оплату відпусток. Але про нестворення забезпечення потрібно вказати в обліковій політиці ОСББ (у відповідному наказі, яким затверджується така політика).

Наказ про облікову політику доречно створити до дати здійснення першої господарської операції.

Якщо таки ОСББ вирішило створювати забезпечення на оплату відпусток, про особливості його нарахування, бухгалтерського обліку можна почитати, приміром, тут, тут.

 

Коли створювати резерв (забезпечення)?

Сума резерву створюється кожного місяця, за який нараховується зарплата працівникам. Якщо перші працівники прийняті у вересні, то саме з вересня і створюється резерв. Тобто, вже за вересень потрібно створити резерв і відобразити його в обліку. Надалі резерв створюється за жовтень, за листопад тощо.

 

Як розрахувати резерв за місяць?

Формула розрахунку:

Резерв відпусткових = ЗПміс х ПланВитрВідп(річн.) : ФОП(річн.) х 1,22

В цій формулі:

  • ЗПміс – фактично нарахована зарплата за звітний місяць;
  • ПланВитрВідп(річн.) – планова сума відпусткових, яка припадає на звітний рік. Причому навіть якщо надання відпусток у звітному році не передбачено, на місяці звітного року припадає сума відпустових пропорційно відпрацьованим місяцям;
  • ФОП(річн.) – плановий фонд оплати праці за звітний рік;
  • 1,22 – коефіцієнт для врахування в сумі резерву ЄСВ на зарплату. Для працівників-інвалідів цей показник становитиме 1,0841 виходячи зі ставки ЄСВ 8,41%.

 

Якими бухгалтерськими проведеннями відображати нарахування і використання резерву?

Нарахування резерву (забезпечення) за місяць: Дт 92 Кт 471.

Використання резерву при нарахуванні відпусткових: Дт 471 Кт 661, 651. Але якщо резерву не вистачить, відпусткові нараховують відразу на витрати: Дт 92 Кт 661, 651.

Якщо ОСББ зарплату працівників нараховує не на рахунок 92, а на інший рахунок, наприклад, 949, то і резерв створюється у кореспонденції з цим субрахунком: Дт 949 Кт 471.

Тобто, резерв нараховують на той рахунок витрат, на якому відображається нарахування зарплати. Якщо зарплата різних груп працівників відображається на різних рахунках витрат, то і резерв стосовно таких груп працівників також відображається на різних рахунках витрат.

В кінці року проводять інвентаризацію резерву. Про особливості інвентаризації можна почитати тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Допомога по вагітності та пологах для ФОПа, який не сплачував ЄСВ під час війни
    ФОП на ІІІ групі ЄП без найманих працівників не сплачував ЄСВ за себе під час воєнного стану. У квітні 2024 р. ФОП йде у відпустку вагітності та пологах. Якщо ФОП сплатить ЄСВ за себе в квітні чи дасть їй право це отримати допомогу по вагітності й пологах від ПФУ?
    16.04.202446
  • Утримання із вихідної допомоги кредиту за виконавчим листом
    Чи потрібно утримувати за виконавчим листом суму за невиплаченому кредиту з вихідної допомоги при звільнені працівника за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП?
    15.04.202421
  • Працівник у статусі нерезидента без зміни громадянства: вплив на роботодавця
    Дистанційний працівник проживаючи більше 6 місяців в іншій країні, набув статусу нерезидента (громадянство не змінювалося). Роботодавець більше 2-х років в єдиній звітності відображав працівника у загальному порядку. Чи впливає статус нерезидента на оподаткування, на відображення в податковій та статистичній звітності? Якщо так, то як виправити та які санкції можливі стосовно підприємства?
    11.04.2024364
  • Чи може керівник громадської організації працювати без оплати праці?
    Керівниця громадської організації отримувала зарплату. Наразі вона залишиться працювати на цій посаді, але без зарплати. Як це правильно провести в кадровому та бухобліку? Чи треба їй виплачувати компенсацію за невикористану відпустку? Як оформити документи?
    11.04.202429
  • Відпустка після демобілізації працівника
    Працівник повернувся після звільнення з лав ЗСУ, був призваний з першого дня війни. Дохід йому нараховувався лише до 18.07.2022 р. Просить відпустку за період 2021 – 2022 роки з 05.04.2024 р. Який дохід застосувати для нарахування відпускних?
    09.04.2024391