• Посилання скопійовано

Резерв відпусток: включення працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років

В суму резерву невикористаних відпусток на 01.01.2020 р. увійшла відпустка жінки, яка на той час знаходилась у декретній відпусці, наразі перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років. Чи потрібно включати невикористану відпустку такої працівниці до суми невикористаного резерву станом на 31.12.2020 року?

Відповідно до п. 13 П(С)БО 11, створювати резерв відпусткок повинні всі юридичні особи. 

Тому перш ніж почати інвентаризацію, слід ретельно вивчити, за яким принципом цей резерв створюється. 

Підставою для розрахунку резерву є річний графік відпусток, який складається в довільній формі, а правила його складання наводяться у ст. 10 Закону про відпустки.

В цьому графіку мають бути зазначені усі місяці року, за якими мають бути розподілені всі працівники – адже всі вони мають право на щорічну оплачувану відпустку. Виключення становитимуть лише ті, хто не зможе скористатися таким правом, зокрема, працівники, які знаходяться у відпустці для догляду за дитиною – дві відпустки одночасно не надаються.

До такого графіку можуть вноситись зміни (за потреби) і ці зміни враховуються під час інвентаризації.

Графік відпусток дає можливість порахувати планову суму витрат на оплату відпусток (включаючи суму ЄСВ, яка нараховується на такі відпускні). 

Згідно з п. 18 П(С)БО 11, потрібно переглядати залишок забезпечення на кожну дату балансу та, за потреби, коригувати (збільшувати або зменшувати).

Тобто, якщо розмір резерву на оплату відпусток за результатами інвентаризації є недостатнім, його слід донарахувати проведенням Дт 23, 91 — 94 Кт 471 (аналогічно як і нарахування резерву). Якщо резерв є більшим, ніж потрібно, то коригування проводиться тими ж проведеннями: Дт 23, 91 — 94 Кт 471 за методом «червоне сторно» (тобто з мінусом). Або зайву суму резерву включають до складу доходу звітного періоду: Дт 471 Кт 719. Коригування здійснюється на підставі бухгалтерської довідки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»