• Посилання скопійовано

Коригування нарахованих та виплачених відпускних до внесення змін до Порядку №100

10 грудня 2020 р. працівнику розраховані за старими правилами (з урахуванням коефіцієнту коригування) та виплачена щорічна відпустка. Початок самої відпустки 16 грудня 2020 року (після змін в Порядку №100). Чи потрібно щось коригувати у розрахунку середньої зарплати для відпускних? Якщо так, як це правильно зробити?

Як відомо, Кабмін Постановою від 10.12.2020 р. №1213 вніс зміни до Порядку №100. Початок застосування нових правил починається з 12 грудня 2020 р., тобто з дати опублікування Постанови №1213 в "Урядовому кур'єрі" №243 від 12.12.2020 р. Ці правила слід почати застосовувати і до розрахунку середньої зарплати з 12 грудня 2020 р.

Тому, якщо відпустка працівника починається з 16.12.2020 р., то і середню зарплату потрібно розраховувати за новими правилами. А оскільки відпускні вже виплачено, потрібно перевірити їх на правильність нарахування за оновленим Порядком №100.

Насамперед, потрібно перевірити, чи всі виплати, які включаються/не включаються за оновленим Порядком №100, відповідають періоду, за який проведено розрахунок середньої зарплати. Тому що перелік доходів працівників, які враховуються або не враховуються під час розрахунку середньої зарплати за Порядком №100, зазнав кардинальних змін. 

Також потрібно перевірити, чи був застосований коефіцієнт підвищення окладів при розрахунку. Якщо так, то потрібно зробити перерахунок, тому що в діючому з 12 грудня 2020 р. Порядку №100 коефіцієнт підвищення не застосовується, пункт 10,  яким це було раніше передбачено, - виключено. Отже, коригувати середню зарплату на коефіцієнт тепер не потрібно, незважаючи на наявність підвищення окладів у розрахунковому періоді.

Провівши таким чином новий розрахунок, потрібно порівняти з раніше проведеним та виявити, що потрібно зробити: доплатити відпускні чи навпаки, відпускні були переплачені і їх потрібно повернути. Повернення можна зробити при першій виплаті зарплати працівнику після відпустки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»