• Посилання скопійовано

Премія за попередній місяць нарахована в місяці відпустки за власний рахунок: чи включати її при розрахунку щорічної відпустки?

З 1 по 31 квітня працівник перебував у карантинній відпустці за власний рахунок, йому виплачена премія за березень, яка попала у розрахункову відомість квітня. Чи ввійде премія виплачена у квітні за березень до розрахунку середньої зарплати для оплати щорічної відпустки?

Відповідно до ст. 2 Закону про відпустки громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи, мають право на відпустки.

У п. 2 Порядку № 100 зазначено, що при розрахунку відпустки, премії за місяць, квартал, півріччя, дев’ять місяців включаються до розрахунку в тому місяці, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітку плату. 

Тобто, премії при розрахунку відпускних включаються до заробітку того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату. Навіть ті премії, які нараховані за період більший за один календарний місяць.

Згідно з абз. 6 п. 2 Порядку № 100 час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або  з  інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково,  виключається з  розрахункового періоду.

Таким чином, при розрахунку середньої, календарні дні (30 к.д. квітня), протягом яких працівник перебував у відпустці без збереження заробітної плати та суму нарахованої у квітні премії за березень потрібно виключити при розрахунку відпускних. У випадку якби працівником у місяці нарахування премії було б відпрацьовано хоча б один день, і відповідно за цей день нарахована зарплата, то така премія враховувалася при розрахунку середньої зарплати для розрахунку відпускних.

Аналогічна думка міститься у листі Мінсоцполітики від 23.04.2018 р. № 659/0/101-18.

Щодо листа Мінпраці від 20.12.2007 р. № 929/13/84-07 зазначимо, що запропонований підхід дещо суперечить нормам Порядку № 100,  а саме абз. 6 п. 2, в частині включення календарних днів відпустки за власний рахунок та нарахованої премії, коли за працівником не зберігався заробіток, при обчисленні середньої зарплати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»