• Посилання скопійовано

Підвищили оклад під час відпустки: чи коригувати розраховану суму відпускних?

Працівник перебуває у відпустці 24 календарні дні з 01.09 по 24.09. Підвищення окладу було 01.01.2020 р. з 4250 до 4850 гривень. Відпускні було розраховано і виплачено в серпні (з врахуванням коригування). 01.09.2020 р. оклад підвищено до 5300 гривень (тобто, під час відпустки). Чи потрібно коригувати суму відпускних в такому випадку?

Пунктом 10 Порядку №100 передбачено, що у випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток (в зазначеному випадку під час самої відпустки), заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їх підвищення.

У Порядку №100 не зазначено, як проводити коригування при неодноразовому підвищенні окладів. Але порядок проведення коригування у такому випадку розглянули фахівці Мінпраці у своєму листі від 05.12.2005 р. № 06-4/165.

Якщо посадові оклади були підвищені неодноразово, коефіцієнт коригування теж визначається шляхом ділення окладу, який встановлено працівникові після підвищення, на оклад, який був у працівника до підвищення. Але в такому випадку коефіцієнтів коригування буде кілька.

Таким чином, коригувати суму доходу, що враховується при обчисленні відпускних необхідно як у випадку підвищення окладів як протягом розрахункового періоду, так і протягом самої відпустки. При цьому якщо оклад (тарифна ставка) працівника зростає під час відпустки, то на коефіцієнт підвищення коригуються вже самі відпускні, починаючи з дня підвищення (оскільки все одно вся сума доходу за розрахунковий період буде підлягати коригуванню).

Зробити таке донарахування бухгалтер має з дати збільшення окладів. Оскільки донарахування здійснюється вже після початку відпустки і не є порушення законодавства, а на його виконання, відповідальність за виплату такої доплати під час або після закінчення відпустки роботодавцю не загрожує.

Оскільки за умов запитання оклад працівника збільшився з 01.09.2020 року до 5300 гривень, то вся сума розрахованих відпускних збільшується на відповідний коефіцієнт: (нарахована сума відпускних у серпні) * (5300 / 4850)

Детально про коригування суми відпускних при підвищенні окладу з прикладами ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»