• Посилання скопійовано

Перехідні відпускні одним рядком: виправляємо помилку

Працівник перебував у відпустці з 25.07.2019 р. по 17.08.2019 р. У Звіті з ЄСВ за липень 2019 р. відобразили суму відпускних одним рядком без розбивання на періоди. Чи варто коригувати Звіт з ЄСВ, якщо сума ЄСВ не змінюється? Який штраф за таку помилку?

Згідно з пп. 1.6.1 Інструкції №5, якщо відпустка припадає не на один календарний місяць, а на кілька, суму відпускних слід розподілити пропорційно до часу, що припадає на дні відпустки відповідного місяця.

Відповідно до абз. 13 та абз. 14 п. 9 Порядку №435 суми, нараховані за дні щорічних відпусток, відображають в реквізиті 17 «Загальна сума нарахованої заробітної плати (нарахованого доходу) (усього з початку звітного місяця)»  Звіту з ЄСВ із зазначенням відповідного місяця тільки в сумі, що припадає на дні відпустки у цьому місяці, з кодом типу нарахувань 10. А суми, що припадають на дні відпустки в наступних місяцях, включаються до поля наступних місяців і відображаються в окремих рядках за першим рядком з кодом типу нарахувань 10.

Що стосується ЄСВ зазначимо, що якщо період відпустки охоплює не один календарний місяць, то ЄСВ нараховують окремо за кожен місяць, на який припадає відпустка (пп. 2 п. 3 розділу IV Інструкції № 449). Максимальну величину під час нарахування ЄСВ на суму оплати щорічної відпустки, період якої становить понад місяць, застосовують теж окремо за кожен місяць.

Тобто, перехідні відпускні відображають наперед, тобто у місяці, в якому відбувається їх нарахування та виплата, тому у Звіті з ЄСВ потрібно сформувати стільки рядків, на скільки місяців припадає щорічна відпустка працівника.

Отже, відображення відпускних в одному рядку є помилкою та підлягає виправленню. Така помилка сприяє викривленню персоніфікованих даних працівника, а також може призвести до необхідності виконання вимог ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ щодо нарахування ЄСВ виходячи з мінімальної заробітної плати.

Таким чином, потрібно було в таблиці 6 Звіту з ЄСВ за липень 2019 р. нарахування відпускних відобразити наступним чином:

  • у першому рядку вказати нараховану заробітну плату за липень 2019 р.;
  • у другому – суму нарахованих відпускних за липень 2019 р.;
  • у третьому – суму нарахованих відпускних за серпень 2019 р.  

А у разі, якщо у звітному місяці виникла б потреба нараховувати ЄСВ із додаткової бази нарахування щодо працівника, то у таблиці 6 Звіту з ЄСВ заповнюється ще один рядок:

  • у четвертому - сума додаткової бази нарахування - різниця між фактичною базою нарахування ЄСВ і розміром мінімальної зарплати.

Але оскільки помилку вже допущено, то виправляти її потрібно у місяці виявлення. Тобто допущену помилку бухгалтер може виправити тільки у поточному (звітному) місяці (липні 2020 р.) у таблиці 6 Звіту з ЄСВ.  Отже, таблицю 6 Звіту з ЄСВ за липень 2020р. заповнюють наступним чином:

  • 1-й рядок: суму відпускних, що припадає на серпень 2019 р., але помилково відображена в липні потрібно відсторнувати, тобто зазначити суму зі знаком «-»: реквізити з 5 по 9 та з 22 по 25 заповнюються як звичайно, в реквізиті 10 зазначається код типу нарахувань «10», у графі 11 — місяць та рік, за які нараховано відпускні (072019), у реквізитах 17 і 18 — суму відпускних зі знаком «-», у реквізиті 21 — суму ЄСВ, нарахованого на суму відпускних, зі знаком «-».Звертаємо увагу, що п. 9 Порядку № 435 допускається внесення від’ємних значень в таблицю № 6, зокрема, при відображенні сторнованих сум відпускних.
  • 2-й рядок: зазначається сума відпускних, що припадають на серпень 2019 р.: реквізити з 5 по 9 та з 22 по 25 заповнюються як звичайно, у реквізиті 10 код типу нарахувань «10», у графі 11 — місяць і рік, за які нараховано відпускні (082019), у реквізитах 17 і 18 — суму відпускних за серпень 2019 р., у реквізиті 21 — суму ЄСВ, нарахованого на суму відпускних.

Вважаємо, що помилка допущена в минулому періоді, в частині невідображення суми відпускних двома рядками, Порядком № 435 не вбачатиметься як помилка,  оскільки не містить в собі помилку щодо сум нарахованого ЄСВ (сума сплачена до бюджету правильна), а лише відбувається розподіл суми відпускних по місяцях, тому і штрафи передбачені Законом про ЄСВ не застосовуватимуться. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Допомога по вагітності та пологах для ФОПа, який не сплачував ЄСВ під час війни
    ФОП на ІІІ групі ЄП без найманих працівників не сплачував ЄСВ за себе під час воєнного стану. У квітні 2024 р. ФОП йде у відпустку вагітності та пологах. Якщо ФОП сплатить ЄСВ за себе в квітні чи дасть їй право це отримати допомогу по вагітності й пологах від ПФУ?
    Сьогодні 14:2132
  • Утримання із вихідної допомоги кредиту за виконавчим листом
    Чи потрібно утримувати за виконавчим листом суму за невиплаченому кредиту з вихідної допомоги при звільнені працівника за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП?
    15.04.202419
  • Працівник у статусі нерезидента без зміни громадянства: вплив на роботодавця
    Дистанційний працівник проживаючи більше 6 місяців в іншій країні, набув статусу нерезидента (громадянство не змінювалося). Роботодавець більше 2-х років в єдиній звітності відображав працівника у загальному порядку. Чи впливає статус нерезидента на оподаткування, на відображення в податковій та статистичній звітності? Якщо так, то як виправити та які санкції можливі стосовно підприємства?
    11.04.2024346
  • Чи може керівник громадської організації працювати без оплати праці?
    Керівниця громадської організації отримувала зарплату. Наразі вона залишиться працювати на цій посаді, але без зарплати. Як це правильно провести в кадровому та бухобліку? Чи треба їй виплачувати компенсацію за невикористану відпустку? Як оформити документи?
    11.04.202427
  • Відпустка після демобілізації працівника
    Працівник повернувся після звільнення з лав ЗСУ, був призваний з першого дня війни. Дохід йому нараховувався лише до 18.07.2022 р. Просить відпустку за період 2021 – 2022 роки з 05.04.2024 р. Який дохід застосувати для нарахування відпускних?
    09.04.2024363