• Посилання скопійовано

Розрахунок лікарняного по вагітності та пологам

Працівниця працює у ФОП з грудня 2019 року. В червні 2020 р. принесла листок непрацездатності по вагітності та пологам. Як обчислити період нарахування? Чи потрібно відкривати окремий рахунок для зарахування допомоги чи можна використати рахунок ФОП, у якого був відкритий такий рахунок? Які податки треба сплатити? Як заповнити зворотну сторону лікарняного листка?

Допомога по вагітності та пологах обчислюється аналогічно лікарняним. Так, відповідно  ч. 1 ст. 25 Закону №  1105 допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Тривалість такої відпустки становить: 

1) до пологів - 70 календарних днів;

2) після пологів - 56 календарних днів (70 календарних днів - у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів), починаючи з дня пологів.

Тобто, 126 календарних днів.

Розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата, є 12 календарних місяців перебування у трудових відносинах (з першого до першого числа) за останнім місцем роботи застрахованої особи, що передують місяцю, у якому настав страховий випадок – тимчасова непрацездатність (п. 25 Порядку № 1266).

Якщо застрахована особа перебувала у трудових відносинах менше 12 календарних місяців за останнім основним місцем роботи, розрахунковий період визначається за фактично відпрацьовані календарні місяці (з першого до першого числа), що передують місяцю настання страхового випадку (п. 26 Порядку № 1266).

Отриманий результат при проведенні розрахунку перемножується на кількість днів наданої працівниці відпустки по вагітності та пологах.

Відповідно до п. 3 Порядку № 1266 дні відсутності працівниці з поважних причин виключаються з розрахункового періоду. Календарними днями, не відпрацьованими з поважних причин є:

1) періоди тимчасової непрацездатності;

2) час перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами;

3) час перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком;

4) час перебування у відпустці без збереження заробітної плати.

Звертаємо увагу, що місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин виключаються з розрахункового періоду.  Але, якщо працівниця в місяці, що входить до розрахункового періоду, не відпрацювала частину днів з однією з поважних причин, решта календарних днів такого місяця з розрахункового періоду не виключається.  

У разі якщо разову виплату нараховано в місяці, не повністю відпрацьованому з поважної причини, вона враховується в розрахунку в повному обсязі. Але якщо працівниця увесь місяць (з першого до першого числа) не працювала з поважної причини, такий місяць виключається з розрахункового періоду.

Середня заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності обчислюється роботодавцями на підставі відомостей, що включаються до Звіту з ЄСВ, що подаються до ДФС (п. 32 Порядку № 1266).

Звертаємо увагу, що сума допомоги по вагітності та пологах  у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ (п. 2 Порядку № 1266). Це досягається шляхом включення до сукупного доходу лише виплат, з яких сплачено ЄСВ.

Сума допомоги по вагітності та пологах не оподатковується ПДФО, оскільки страхові виплати, які отримує працівник з Фонду соціального страхування не входить до складу оподатковуваних доходів згідно з пп. 165.1.1 ПКУ. Але роботодавець все одно зобов’язаний буде подати форму № 1ДФ за ознакою доходу «128» як соціальні виплати з відповідних бюджетів.

Оскільки декретні не оподатковуються ПДФО, то вони й не оподатковвуються військовим збором.

ЄСВ роботодавці нараховують на суму допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами в розмірі 22%  (ст. 3 Закону № 2464), а на допомогу працівника з інвалідністю - в розмірі 8,41%. (ч. 13 ст. 8 Закону № 2464).

Якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної зарплати, установленої законом на місяць, за який отримано дохід, ЄСВ розраховують як добуток розміру мінімальної зарплати, установленої законом на місяць, за який отримано дохід, і ставки ЄСВ (ч. 5 ст. 8 Закону № 2464).

Зауважимо, що ЄСВ нараховують окремо за кожен місяць відпустки по вагітності та пологах (пп. 1 п. 3 р. IV Інструкції № 449), тобто визначають:

  • середньоденний розмір допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами шляхом ділення нарахованої суми такої допомоги на кількість днів, за які вона нарахована;
  • суму допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, що припадає на кожен місяць окремо, шляхом множення середньоденного розміру такої допомоги на кількість календарних днів кожного місяця, за які вона нарахована;
  • суму ЄСВ для роботодавця шляхом множення розрахованої суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами за кожен місяць окремо на розмір ЄСВ (22%, 8,41%).

При цьому сплата ЄСВ здійснюється з усієї суми нарахованої допомоги в місяці, у якому були здійснені нарахування.

Для отримання фінансування матеріального забезпечення ФОПу необхідно відповідно до ст. 34 Закону № 1105 відкрити окремий поточний рахунок для зарахування страхових коштів у будь-якому банку в порядку, встановленому НБУ.

Якщо такий рахунок відкритий, повторно його відкривати непотрібно, після надходження виплати на цей рахунок вони підлягатимуть перерахуванню на картку працівнику або видаються через касу.

Про заповнення лицьового боку листка непрацездатності ми писали тут: https://news.dtkt.ua/labor/social-protection/55880

Зворотний бік листка непрацездатності розділений на чотири розділи та заповнюється наступним чином:

І-й розділ містить відомості про назву підприємства відповідно до установчих документів; структурний підрозділ, посаду і табельний номер працівника; характер роботи (постійна, тимчасова або сезонна); період, в який працівник не працював; дату, з якої працівник став до роботи. Ці дані заповнюються табельником або особою, уповноваженим вести табель про що ставить свій підпис та дату заповнення.

2-й розділ містить відомості про страховий стаж, необхідний для визначення розміру допомоги. Заповнюється відділом кадрів про що ставить свій підпис.

3-й розділ «Призначена допомога» - заповнюється комісією із соціального страхування або уповноваженою особою, на яку покладено рішення про призначення допомоги. Голова Комісії вказує розмір допомоги у відсотках від середньої заробітної плати (доходу) працівника залежно від страхового стажу. Та посвідчує підписом.

4-й розділ  «Довідка про заробітну плату» заповнює працівник бухгалтерії, де зазначає дані про нараховану заробітну плату в місяцях розрахункового періоду, на підставі яких розраховується середня заробітна плата. У таблиці «Належить до виплати» вказує, за який період працівник отримає допомогу, кількість робочих днів, розмір допомоги у відсотках від середньої заробітної плати і суму. Роботодавець та головний бухгалтер засвідчують підписами зазначені відомості та ставить печатку (за наявності).

Зазначимо, що в розділі «Довідка про заробітну плату»  передбачено місце лише для відображення відомостей про заробітну плату, з якої сплачувались страхові внески, за шість місяців. А якщо потрібно заповнити за 12 місяців, то цю частину лікарняного можна не заповнювати, а додати до лікарняного окремий розрахунок середньої зарплати, засвідчений підписами керівника і головного бухгалтера, таку пораду ФТВП надав у своєму листі від 20.07.2016 р. № 2.4-46-1257 (https://news.dtkt.ua/labor/labor-relations/40078).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»