• Посилання скопійовано

Продаж дочірнього підприємства: як діяти?

Підприємство на загальній системі оподаткування планує продати іншій юридичній чи фізичній особі своє дочірне підприємство. Який алгоротм дій цієї операції та які витрати понесе підприємство-продавець?

1. Підприємство визнається дочірнім у випадках існування залежності від іншого підприємства (ч. 8 ст. 63 ГКУ). Організаційно-господарські зобов'язання можуть виникати між суб'єктами господарювання у разі, якщо один з них є щодо іншого дочірнім підприємством (ч. 2 ст. 176 ГКУ). Переважна участь одного підприємства у статутному капіталі іншого означає володіння контрольним пакетом акцій. Існування відносин контролю є ознакою наявності материнського та дочірнього підприємств. Із умов запитання розуміємо, що материнське підприємство володіє 100% статутного капіталу у дочірньому.

Окремого визначення терміну "дочірне підприємство" у законодавстві не має. Тому слід керуватись загальними нормами, зокрема, Законом про держреєстрацію. 

2. Відповідно до ч. 5 ст. 11 Закону про ТОВ, у статуті товариства зазначаються відомості про органи управління товариством, їх компетенцію, порядок прийняття ними рішень.

Учасником (засновником) дочірнього підприємств є юрособа - ТОВ. Відповідно, учасники такого ТОВ мають прийняти рішення про продаж корпоративних прав новому власнику дочірнього підприємства, яке оформлюється протоколом загальних зборів учасників (рішенням одного учасника) ТОВ, якщо інше не передбачено у статуті ТОВ чи дочірнього підприємства.

Далі потрібно укласти договір купівлі-продажу корпоративних прав. Але дочірнє підприємство є самостійною юрособою з власним ЄДРПОУ. Тому слід звернутись до держреєстратора і здійснити державну реєстрацію зміни у складі учасників та нових установчих документів дочірнього підприємства. І лише на цю дату юридичні права дочірнього підприємства переходять до нового власника.

3. Згідно з п. 4 П(С)БО 19, дочірнє підприємство - це підприємство, яке перебуває під контролем материнського (холдингового) підприємства. Материнське (холдингове) підприємство - це підприємство, яке здійснює контроль дочірніх підприємств. 

Як наслідок, на дату продажу, тобто на дату, на яку контроль за чистими активами (активи підприємства за вирахуванням його зобов'язань) і контроль над діяльністю підприємства, що продається, переходить до покупця, материнська компанія втрачає контроль над дочірнім підприємством. Одночасно материнська компанія втрачає одержання вигод від діяльності дочірнього підприємства, наприклад, дивіденди, роялті, що підлягали отриманню за фінансовими інвестиціями та відображались як фінансовий дохід.

В бухобліку продаж корпоративних прав - це продаж фінансової інвестиції.

На субрахунку 741 "Дохід від реалізації фінансових інвестицій" узагальнюється інформація про доходи від реалізації фінансових інвестицій – договірна вартість угоди.

На субрахунку 971 "Собівартість реалізованих фінансових інвестицій" відображається балансова вартість реалізованих фінансових інвестицій (на дату їх реалізації) та інші витрати, пов'язані з їх реалізацією – балансова вартість інвестиції (додатково див. П(С)БО 12).

4. Якщо материнське підприємство в обліку визначає податкові різниці, у випадку продажу корпоративних прав вони не виникають (на відміну від покпця — платника податку на прибуток, див. пп. 140.5.3 ПКУ). У ПКУ не передбачено різниць для коригування фінансового результату до оподаткування за операціями з продажу корпоративних прав, виражених в іншій, ніж цінні папери, формі. Тому продавець - платник податку на прибуток відображає таку операцію в податковому обліку за правилами бухгалтерського.

Відповідно до пп. 196.1.1 ПКУ не є об'єктом оподаткування операції з продажу корпоративних прав, виражених в інших, ніж цінні папери, формах.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»