• Посилання скопійовано

Зменшення посадового окладу: чи буде зміна базового місяця для індексації?

З 31.08.2019 р. на підприємстві змінився директор. Оклад у нового директора згідно з наказом та штатним розписом нижчий, аніж був у попередньому штатному розписі від 01.09.2017 р. Який місяць буде базовим для розрахунку індексації?

Базовий місяць для проведення індексації змінюється щоразу, коли підприємство підвищує посадові оклади, а збільшення зарплати за рахунок інших постійних складових зарплати не впливає на базовий місяць (лише якщо не було підвищення посадових окладів). Такі норми містить п. 5 Порядку № 1078.

У разі підвищення тарифних ставок (окладів) значення індексу споживчих цін у місяці, у якому відбувається підвищення, приймається за 1 або 100%, тобто цей місяць стає базовим для проведення індексації (абз. 1 п. 5 Порядку № 1078).

Зменшення посадових окладів жодним чином не впливає на проведення індексації, оскільки базовий місяць змінюється лише в разі підвищення посадового окладу. Адже Порядок № 1078 починаючи з грудня 2015 року передбачає зміну базового місяця тільки під час підвищення посадових окладів (тарифних ставок).

Також окремою нормою (п. 10-2 Порядку № 1078) визначено, що для новоприйнятих працівників,  обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку займає працівник.

Отже, базовим для новоприйнятого директора буде місяць останнього підвищення  ставки за посадою директора. Зменшення окладу не впливає на зміну базового місяця для розрахунку індексації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»