• Посилання скопійовано

Працівник надає послуги за договором ЦПХ: як нараховувати лікарняні?

Як нараховувати лікарняні працівнику, який надає послуги за цивільно-правовим договором?

У разі коли застрахована особа одночасно здійснює декілька видів діяльності (працює на умовах трудового договору, цивільно-правового договору, є фізособою-підприємцем тощо), розрахунок допомоги має здійснюватися окремо за кожним місцем діяльності.

При цьому обчислюватися страховий стаж для розрахунку страхових виплат повинен за даними Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

На думку Мінсоцполітики (лист від 17.12.2017 р. №571/0/86-17/218), розрахунок допомоги має здійснюватися окремо за кожним місцем діяльності (аналогічно, як це визначено пунктом 30 Порядку №1266 для осіб, які працюють за сумісництвом).

Середній дохід для розрахунку допомоги по вагітності та пологах і допомоги по тимчасовій непрацездатності обчислюється страхувальниками на підставі відомостей, що включаються до Звіту з ЄСВ, що подається до ДФС (пункт 32 Порядку №1266).

Тому розрахунок матеріального забезпечення для осіб, які працюють на умовах цивільно-правового договору, має здійснюватися після подання звітності з ЄСВ за місяці розрахункового періоду.

При цьому з метою контролю за використанням коштів Фонду до заяви-розрахунку Мінсоцполітики пропонувало додавати копію таблиці 5 Звіту з ЄСВ до ДФС, щодо ЦПД, під час дії якого настав страховий випадок. А от як бути з 1 жовтня при поданні нової заяви-розрахунку в електронному вигляді, невідомо. Тож у разі нарахування лікарняних за договором ЦПХ краще подавати заяви-розрахунку у паперовій формі чи звертатися за детальною інформацією до ФСС.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»