• Посилання скопійовано

Як розрахувати лікарняний, якщо стаж становить 1470 днів?

Працівника прийнято на роботу 05.09.2017 р. У січні 2018 р. працівник надав лікарняний лист за період з 04.12.2017 р. до 12.01.2018 р. Працівник надав довідку ОК-5, згідно з якою страховий стаж становить 1470 днів. Яким є розрахунковий період? Який відсоток страхового стажу слід брати для розрахунку? Як обчислити середньоденну зарплату?

Якщо застрахована особа перебувала у трудових відносинах менше 12 календарних місяців за останнім місцем роботи, розрахунковий період слід визначати  за фактично відпрацьовані календарні місяці (з першого до першого числа) - п. 26 Порядку № 1266.

Таким чином, розрахунковим періодом є жовтень 2017 р.  – листопад 2017 р.

Відповідно до ст. 24 Закону №1105, лікарняні виплачуються застрахованим особах залежно від страхового стажу в певному розмірі середньої заробітної плати.

Цей розмір становить від 50% до 100% обрахованого показника СрЗф, залежно від розміру загального страхового стажу працівника. Або у розмірі 100%, якщо працівник належить до пільгової категорії громадян, зазначеної в цій статті (наприклад, є донором крові або учасником бойових дій, та надав роботодавцю підтвержувальні документи).

Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам залежно від страхового стажу в таких розмірах:

1) 50% середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, які мають страховий стаж до трьох років;

2) 60% середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, які мають страховий стаж від трьох до п’яти років;

3) 70% середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, які мають страховий стаж від п’яти до восьми років;

4) 100% середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, які мають страховий стаж понад вісім років;

5) 100% середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; одному з батьків або особі, що їх замінює та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи; ветеранам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону  "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"; особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань відповідно до Закону "Про жертви нацистських переслідувань"; донорам, які мають право на пільгу, передбачену ст. 10 Закону "Про донорство крові та її компонентів".

Враховуючи, зазначене в запитанні щодо 1470 днів стажу (тобто ≈ 4 роки), вважаємо слід виплачувати допомогу по тимчасовій непрацездатності в розмірі 60% середньої заробітної плати.

Зверніть увагу! Якщо немає страхового стажу 6 місяців протягом попередніх 12 місяців, до місяця настання страхового випадку. 

За ч. 4 ст. 19 Закону №1105, застраховані особи, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менше 6 місяців, мають право на лікарняні, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачується ЄСВ, але не більше за розмір лікарняних, обчислених із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Докладний алгоритм розрахунку середньої заробітної плати для оплати часу лікарняного читайте тут>> 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»