• Посилання скопійовано

ТОВ планує відкрити валютний рахунок за кордоном: які особливості його використання?

ТОВ на ІІІ групі ЄП (наразі 2%), планує відкрити валютний рахунок в закордонному банку. Як в такому разі застосовується обмеження строків розрахунків з нерезидентами та чи обов’язково отримувати платежі від іноземних покупців на валютний рахунок в українському банку? Чи можна оплатити з іноземного рахунку членський внесок в іноземній асоціації? Чи можна переказувати валютні кошти з одного власного рахунку на інший?

В українському законодавстві наразі немає обмежень щодо відкриття рахунків підприємств у закордонних банках. Використовувати такі рахунки можна відповідно до законодавства країни, в якій відкрито такий рахунок.

Відповідно до пп. 21 Положення № 5, граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів станом на лютий 2023 року становлять 365 календарних днів. Ці граничні строки розрахунків не поширюються на операцію з експорту, імпорту товарів (уключаючи незавершені розрахунки за операцією), сума якої (в еквіваленті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим Національним банком на дату здійснення операції) є меншою, ніж розмір, передбачений ст. 20 Закону  "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" (незначна сума), крім дроблення операцій з експорту товарів або дроблення валютних операцій – п. 22 Положення № 5.

Незначна сума – це 400 тисяч гривень на момент проведення фінансової операції.

Тож якщо сума кожної окремої операції ТОВ з експорту/імпорту  товарів не перевищує 400000 грн, такі операції не підлягають валютному нагляду і за ними не контролюється надходження валютної виручки на рахунок в українському банку.

Постановою №761 визначено перелік послуг, для оплати за які НБУ рекомендовано здійснювати валютні перекази з рахунку клієнтів українських банків. Якщо платіж за послуги проводиться з рахунку ТОВ, відкритому у закордонному банку, Постанова № 761 на такі випадки не поширюється.

Щодо валютних переказів з одного валютного рахунка ТОВ в українському банку на інший валютний рахунок ТОВ в українському банку: відповідно до п. 5 Положення №2, до валютних операцій, пов’язаних із рухом капіталу, належать, зокрема, операції з розміщення коштів на поточних, вкладних (депозитних) рахунках. 

Детальну інформацію щодо переказів валютних коштів з одного валютного рахунка ТОВ на інший валютний рахунок у банках України потрібно з’ясувати безпосередньо в обслуговуючому банку. Відповідно до п. 5 Положення №5 уповноважені установи (зокрема, банки) самостійно приймають рішення про необхідність подання клієнтом документів, що пов’язані зі здійсненням валютних операцій, що зазначені в абз. 1 п. 5  Положення №5. Клієнт у разі запиту уповноваженою установою документів, що пов’язані зі здійсненням валютних операцій, зобов’язаний подати такі документи в термін, установлений уповноваженою установою.

На нашу думку, те саме стосується і транскордонних переказів валюти, коли один з банків є українським, а інший – іноземним.

 

Висновки:

  • Немає заборони на відкриття рахунку юрособи – резидента України у закордонному банку. 
  • Валютному нагляду підлягають операції, що перевищують незначну суму 400 тис. грн, тому валюта за цими операціями обов’язково повинна зараховуватись на рахунки ТОВ тільки в українських банках.
  • Операції, що не перевищують незначну суму, не підлягають валютному нагляду, тому надходження валюти за такими операціями українські банки не контролюють. Оплату за такими операціями можна отримувати на рахунки, відкриті за кордоном.
  • Операції з валютного рахунку у закордонному банку не підлягають обмеженню за українським законодавством та контролю з боку українських банків, тож з валютного рахунку за кордоном можна оплати членський внесок в іноземній асоціації.
  • Про умови та правила переказу валютних коштів з одного рахунка ТОВ на інший валютний рахунок потрібно дізнаватись в обслуговуючих банках.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Валюта і цінні папери»

  • Чи можливо повернути нерезиденту позику в гривні?
    ТОВ отримало позику від нерезидента у доларах. Чи можна змінити валюту позики на гривню? На яку дату буде фіксуватися курс? Як врахувати курсові різниці? Чи можна буде в подальшому знову змінити валюту, яка сума буде до повернення? Чи є якісь податкові ризики для ТОВ?
    10.07.202421
  • Як рахувати валютний курс при видачі авансу на закордонне відрядження у гривнях?
    Комунальне підприємство, яке керується Інструкцією №59, відправило працівника в закордонне відрядження до Німеччини. Аванс видано в гривнях. Працівник доїхав до Польщі, а там сів на потяг до Німеччини. Під час відрядження були витрати в євро з власної гривневої картки, є виписка банку і квитанція про сплату. На яку дату розраховувати валютний курс?
    21.05.2024843
  • На яку дату починати дисконтувати довгострокову позику?
    Юрособа має заборгованість за позикою від нерезидента, строк якої закінчився 31.12.2022 р. Укладена 31.12.2022 р. додаткова угода на продовження строку на 5 років, з погашенням платежів рівними частинами та відсотків поквартально, яка зареєтрована в НБУ 25.08.2023 р. На яку дату визнавати заборгованість довгостроковою та брати ставку для дисконтування — на 01.01.2023 р. чи на 25.08.2023 р.?
    06.12.2023273
  • Переведення боргу за валютним кредитом
    Підприємство "А" за кредитним договором з банком отримало кредит в іноземній валюті. Зараз укладається тристоронній договір про переведення боргу на підприємство "Б". Чи будуть фінвитрати та курсові різниці, що виникатимуть у "В", його витратами? Чи необхідно "А" та "Б" доводити ділову мету укладення договору переведення боргу?
    28.11.2023131
  • Чи можна у 2023 році повернути невикористаний валютний грант?
    Громадська організація отримала грант в іноземній валюті. Валюта була продана в повному обсязі. До закінчення гранту договір було припинено, тому ГО необхідно повернути невикористаний залишок коштів. Чи є правові підстави для купівлі валюти та повернення коштів у валюті грантодавцю на сьогоднішній день?
    13.09.2023110