• Посилання скопійовано

ТОВ планує відкрити валютний рахунок за кордоном: які особливості його використання?

ТОВ на ІІІ групі ЄП (наразі 2%), планує відкрити валютний рахунок в закордонному банку. Як в такому разі застосовується обмеження строків розрахунків з нерезидентами та чи обов’язково отримувати платежі від іноземних покупців на валютний рахунок в українському банку? Чи можна оплатити з іноземного рахунку членський внесок в іноземній асоціації? Чи можна переказувати валютні кошти з одного власного рахунку на інший?

В українському законодавстві наразі немає обмежень щодо відкриття рахунків підприємств у закордонних банках. Використовувати такі рахунки можна відповідно до законодавства країни, в якій відкрито такий рахунок.

Відповідно до пп. 21 Положення № 5, граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів станом на лютий 2023 року становлять 365 календарних днів. Ці граничні строки розрахунків не поширюються на операцію з експорту, імпорту товарів (уключаючи незавершені розрахунки за операцією), сума якої (в еквіваленті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим Національним банком на дату здійснення операції) є меншою, ніж розмір, передбачений ст. 20 Закону  "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" (незначна сума), крім дроблення операцій з експорту товарів або дроблення валютних операцій – п. 22 Положення № 5.

Незначна сума – це 400 тисяч гривень на момент проведення фінансової операції.

Тож якщо сума кожної окремої операції ТОВ з експорту/імпорту  товарів не перевищує 400000 грн, такі операції не підлягають валютному нагляду і за ними не контролюється надходження валютної виручки на рахунок в українському банку.

Постановою №761 визначено перелік послуг, для оплати за які НБУ рекомендовано здійснювати валютні перекази з рахунку клієнтів українських банків. Якщо платіж за послуги проводиться з рахунку ТОВ, відкритому у закордонному банку, Постанова № 761 на такі випадки не поширюється.

Щодо валютних переказів з одного валютного рахунка ТОВ в українському банку на інший валютний рахунок ТОВ в українському банку: відповідно до п. 5 Положення №2, до валютних операцій, пов’язаних із рухом капіталу, належать, зокрема, операції з розміщення коштів на поточних, вкладних (депозитних) рахунках. 

Детальну інформацію щодо переказів валютних коштів з одного валютного рахунка ТОВ на інший валютний рахунок у банках України потрібно з’ясувати безпосередньо в обслуговуючому банку. Відповідно до п. 5 Положення №5 уповноважені установи (зокрема, банки) самостійно приймають рішення про необхідність подання клієнтом документів, що пов’язані зі здійсненням валютних операцій, що зазначені в абз. 1 п. 5  Положення №5. Клієнт у разі запиту уповноваженою установою документів, що пов’язані зі здійсненням валютних операцій, зобов’язаний подати такі документи в термін, установлений уповноваженою установою.

На нашу думку, те саме стосується і транскордонних переказів валюти, коли один з банків є українським, а інший – іноземним.

 

Висновки:

  • Немає заборони на відкриття рахунку юрособи – резидента України у закордонному банку. 
  • Валютному нагляду підлягають операції, що перевищують незначну суму 400 тис. грн, тому валюта за цими операціями обов’язково повинна зараховуватись на рахунки ТОВ тільки в українських банках.
  • Операції, що не перевищують незначну суму, не підлягають валютному нагляду, тому надходження валюти за такими операціями українські банки не контролюють. Оплату за такими операціями можна отримувати на рахунки, відкриті за кордоном.
  • Операції з валютного рахунку у закордонному банку не підлягають обмеженню за українським законодавством та контролю з боку українських банків, тож з валютного рахунку за кордоном можна оплати членський внесок в іноземній асоціації.
  • Про умови та правила переказу валютних коштів з одного рахунка ТОВ на інший валютний рахунок потрібно дізнаватись в обслуговуючих банках.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Валюта і цінні папери»

  • На яку дату починати дисконтувати довгострокову позику?
    Юрособа має заборгованість за позикою від нерезидента, строк якої закінчився 31.12.2022 р. Укладена 31.12.2022 р. додаткова угода на продовження строку на 5 років, з погашенням платежів рівними частинами та відсотків поквартально, яка зареєтрована в НБУ 25.08.2023 р. На яку дату визнавати заборгованість довгостроковою та брати ставку для дисконтування — на 01.01.2023 р. чи на 25.08.2023 р.?
    06.12.2023228
  • Переведення боргу за валютним кредитом
    Підприємство "А" за кредитним договором з банком отримало кредит в іноземній валюті. Зараз укладається тристоронній договір про переведення боргу на підприємство "Б". Чи будуть фінвитрати та курсові різниці, що виникатимуть у "В", його витратами? Чи необхідно "А" та "Б" доводити ділову мету укладення договору переведення боргу?
    28.11.202393
  • Чи можна у 2023 році повернути невикористаний валютний грант?
    Громадська організація отримала грант в іноземній валюті. Валюта була продана в повному обсязі. До закінчення гранту договір було припинено, тому ГО необхідно повернути невикористаний залишок коштів. Чи є правові підстави для купівлі валюти та повернення коштів у валюті грантодавцю на сьогоднішній день?
    13.09.202381
  • Валютний облік у ФОПа: надання приміщень в оренду нерезидентам за валюту
    ФОП – платник ЄП ІІІ групи надає приміщення в оренду нерезидентам. Оплату отримує у валюті на валютний рахунок. Як вести облік доходів ФОПа у валюті? Як враховувати курсові різниці, якщо курси різні на дату виставлення акту про оренду приміщення та на дату отримання оплати? Якими проведеннями закривати рахунки 36, 70, 312 та 333 на різниці, які виникають через зміну валютних курсів?
    10.08.202398
  • Як фізособі задекларувати криптовалюту та дорогоцінні метали?
    Як фізособі задекларувати криптовалюту та дорогоцінні метали в декларації про майновий стан та доходи?
    06.07.202355