• Посилання скопійовано

Заповнюємо розділ ІІІ «Капітальні інвестиції» приміток до річної фінзвітності (форма 5)

Як заповнюється розділ ІІІ «Капітальні інвестиції» форми 5 «Примітки до річної фінансової звітності»?

Виходячи з визначення терміна «капітальні інвестиції» (див. П(С)БО 7 та П(С)БО 8), це витрати на будівництво, реконструкцію, модернізацію, виготовлення, придбання ОЗ та витрати у придбання, створення і модернізацію НА. Головним критерієм є витрати на придбання майбутнього активу. У бухобліку витрати на придбання або створення матеріальних і нематеріальних необоротних активів відображаються за дебетом рахунку 15 «Капітальні інвестиції».

Отже, цей розділ містить інформацію щодо витрат, пов'язаних з придбанням ОЗ (зокрема інформацію про капітальні інвестиції в інвестиційну нерухомість) та НА.

При заповненні цього розділу слід пам'ятати, що ОЗ та НА, які одержані від учасника (засновника) підприємства (Д-т 10,12 К-т 46) або безоплатно (Д-т 10,12 К-т 424), не відображаються на рахунку 15, адже витрати на придбання понесені не були. Отже, слід аналізувати обороти та сальдо рахунка 15.

Рядок 340 графи 4 приміток повинен збігатися з рядком 1005 графи 4 (розбіжність на суму авансових платежів підрядникам для фінансування капітального будівництва*) форми №1.

______________

* Забудовник, який отримав від пайовика кошти для пайової участі в будівництві об'єкта, відображає їх за дебетом рахунків обліку грошових коштів, запасів і кредитом рахунку 48 «Цільове фінансування і цільові надходження». Після оформлення документів про право власності пайовика на відповідну частку збудованого об'єкта й приймально-передавального акта забудовник на відповідну вартість дебетує рахунок 48 у кореспонденції з рахунком 15 (Інструкція №291).

______________

Див також:

Примітки до річної фінзвітності: як заповнити розділ V «Доходи та витрати»?

Складаємо фінзвітність: а що у примітках?

Заповнюємо розділ І Звіту про фінанасові результати правильно

Фінансова звітність за міжнародними стандартами: хто має право складати?

Фінансова звітність: чим керуватись при підготовці?

Готуємось до складання річної фінзвітності! 

Визначаємо форму, за якою подавати фінансову звітність... 

Готуємо фінзвітність до незалежної аудиторської перевірки

Штраф за неподання чи несвоєчасне подання фінзвітності до ДФС: є чи немає? 

Подаємо фінансову звітність: хто і в які строки? 

 

 

 

 

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Договір оренди укладено з сільською радою: як звітувати?
    Підприємство – платник єдиного податку IV групи планує укласти договір оренди земельної ділянки з сільською радою строком на 11 місяців. Договір реєструється в книзі реєстрації короткострокових договорів. Як відзвітувати за такі земельні ділянки?
    16.05.202410
  • Перелік звітів для подання у ТЦК та СП
    Який перелік звітів з військового обліку для юридичної особи?
    15.05.20241 4472
  • Переукладено договір оренди на новий строк: що з формою №20-ОПП?
    Договір оренди обладнання закінчився 30.04.2024 р. (договір 1), сформовано акт на повернення обладнання з оренди. Новий договір оренди укладено 01.05.2024 р. (договір 2). Договір укладено на тих же умовах, з тим же орендарем. Обладнання знову передано за актом прийому-передачі. Чи потрібно подавати ф. №20-ОПП на повернення з оренди обладнання та передачу в оренду за новим договором?
    15.05.202447
  • Не відобразили подарунки працівникам в додатку 1 єдиної звітності: як виправити?
    В грудні 2023 року працівникам були видані подарунки та нарахований ЄСВ 22%, проте вони не були відображені у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ІV квартал 2023 року. У додатку 4ДФ єдиної звітності подарунки відображені за ознакою доходу «160». Як виправити додаток 1?
    08.05.2024351
  • Звітність КІК щодо новоствореної юрособи
    Фізособа в листопаді 2023 року зареєструвала підприємство за кордоном (КІК). Дохід по КІК в 2023 році не отримувався. Чи потрібно подавати звітність по КІК за 2023 рік?
    01.05.202443