• Посилання скопійовано

Договір оренди укладено з сільською радою: як звітувати?

Підприємство – платник єдиного податку IV групи планує укласти договір оренди земельної ділянки з сільською радою строком на 11 місяців. Договір реєструється в книзі реєстрації короткострокових договорів. Як відзвітувати за такі земельні ділянки?

Пунктом 27, розд. X «Перехідні положення» ЗКУ визначено, що у період, коли функціонування ДЗК призупинено на всій території України, передача в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на строк до одного року земельних діляноксільськогосподарського призначення державної та комунальної власності (крім тих, що перебувають у постійному користуванні осіб, які не належать до державних, комунальних підприємств, установ, організацій), а також земельних ділянок, що залишилися у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, нерозподілених та невитребуваних земельних ділянок і земельних часток (паїв) здійснюється без внесення відомостей про таку земельну ділянку до ДЗК (державної реєстрації). Проте, договір оренди землі, а також зміни до нього, договір про розірвання такого договору оренди підлягає державній реєстрації районною військовою адміністрацією.

Такі заходи діяли в період, коли не працював ДЗК. Наразі з 19 травня 2022 року автоматизована система Державного земельного кадастру (АС ДЗК) відновила роботу в умовах воєнного стану в Україні. А з 19 листопада 2022 р. державна реєстрація договорів оренди, суборенди, емфітевзису, про передачу прав на землекористування щодо земельних ділянок, яка була припинена після введення воєнного стану, була відновлена (Закон №2698–IX).

Тобто реєстрація договорів оренди проводиться в загальному порядку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, на термін не менше 7 років. 

Щодо нерозподілених земельних ділянок, невитребуваних часток (паїв) після формування їх у земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради вони можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до дня державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку, про що зазначається у договорі оренди земельної ділянки. З моменту державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку договір оренди припиняється, а державна реєстрація припинення права оренди проводиться одночасно з державною реєстрацією права власності (ст. 13 Закону про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок).

Таким чином, якщо підприємство отримує в оренду за рішенням сільської ради саме нерозподілені земельні ділянки чи невитребувані частки (паї), то право оренди також реєструється в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Проте, в спеціальному розділі зазначаються дані щодо умов припинення договору оренди.

Окремо слід звернути увагу на пп. 5 п. 27, розд. X«Перехідні положення» ЗКУ, відповідно до якого безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняються. Звертаємо увагу, що вказаний підпункт передбачає особливість саме під час дії воєнного стану.

Додатково див. лист Мін'юсту 13.06.2022 р. №45857/8.4.1/32-22.

Можливо, сільська рада передає в оренду саме такі землі, які не можна сформувати в земельні ділянки у зв’язку з забороною на надання дозволу на виготовлення технічної документації, реєструючи в книзі реєстрації.

Та по факту під час воєнного стану ніби маємо два способи реєстрації - відповідно до закону про оренду землі виключно в реєстрі речових прав, якщо за п. 27 Перехідних положень ЗКУ - у книзіреєстрації військовими адміністраціями.

Тому при укладенні договору оренди підприємству необхідно чітко розуміти, які саме земельні ділянки будуть братися в оренду. Адже якщо право оренди не буде зареєстровано у встановленому законом порядку, то договір оренди вважається неукладеним.

Після реєстрації договору оренди, підприємству необхідно відзвітувати за новою земельною ділянкою, зокрема подати:

  • декларацію з плати за землю, заповнивши розділ ІІ «Розрахунок суми орендної плати». Більш детально як заповнити ми писали тут.
  • декларацію платника єдиного податку 4 групи, додаток 1 «Відомості про наявність земельних ділянок» та саму Податкову декларацію. Про це тут.

Об’єкт операційної оренди, в наведеній ситуації земельна ділянка, відображається підприємством - орендарем на позабалансовому рахунку 01 «Орендовані необоротні активи» за вартістю, указаною в договорі оренди (п. 4 розділ ІІ НП(С)БО 14, Інструкція про застосування Плану рахунків).

Орендна плата визнається витратами з віднесенням на витратний рахунок відповідно до мети використання земельної ділянки, зокрема 23, 91, 92, 949.

***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»