• Посилання скопійовано

Подання фізособою звітності КІК

Резидент України є співвласником двох юросіб у Польщі, в одній 90%, в іншій 10% статутного капіталу. Дохід в одній з них більше 2 млн. євро (за 2023 рік). Від юросіб отримана фінзвітність польською мовою. Чи подавати повідомлення КІК, звіт по КІК, декларацію? Яка відповідальність за несвоєчасне повідомлення?

Чи є резидент контролюючою особою

Відповідно до пп. 39-2.1.2 ПКУ контролюючою особою є фізична особа або юридична особа - резиденти України, що є прямими або опосередкованими власниками (контролерами) контрольованої іноземної компанії (КІК). Зокрема, іноземна компанія визнається КІК, якщо фізична особа - резидент України або юридична особа - резидент України:

а) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 50%;

б) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 10% (у 2022 та 2023 році – 25%), за умови що декілька фізичних осіб - резидентів України та/або юридичних осіб - резидентів України володіють частками в іноземній юридичній особі, розмір яких у сукупності становить 50 і більше відсотків, або

в) окремо або разом з іншими резидентами України - пов’язаними особами здійснює фактичний контроль над іноземною юридичною особою.

В розглядуваній ситуації резидент буде контролюючої особою тільки стосовно однієї юрособи, в якій володіє 90% СК. Для іншої юрособи він не є контролюючою особою, за виключенням того випадку, коли є інші пов’язані особи резиденти України, з якими здійснюється фактичний контроль над іноземною юрособою.

Таким чином, КІК буде тільки та юрособа, в якій резидент володіє 90% СК. І саме по такій КІК подається звітність КІК.

 

Повідомлення КІК

Повідомлення надсилається до контролюючого органу протягом 60 днів з дня такого набуття (початку здійснення фактичного контролю) або відчуження (припинення фактичного контролю) (див. пп. 39-2.5.5 ПКУ). Але штрафу за несвоєчасне подання Повідомлення немає. Про це ДПС писала тут:

https://news.dtkt.ua/accounting/reposts/85722-strafu-za-nepodannia-povidomlennia-pro-nabuttia-ucasti-u-kik-nemaje-konsultuje-dpsu

Тому якщо контролююча особа не подала Повідомлення вчасно, вона може це зробити пізніше, коли виявила таку помилку.

А от за ненадання Повідомлення буде мільйонний штраф, про що можна почитати тут.

Як заповнити Повідомлення, можна почитати тут, тут.

Про подання Повідомлення можна також почитати тут:

https://consulting.dtkt.ua/taxation/other/20242-opodatkuvannia-kik-iakshho-fopi-vidkrili-v-rumuniyi-iurosobu

 

Щодо фінзвітності польською мовою

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (102.20.01): «В якому вигляді (електронному чи паперовому) до Звіту про контрольовані іноземні компанії подаються завірені належним чином копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії, що підтверджують розмір прибутку контрольованої іноземної компанії за звітний (податковий) рік та яким чином здійснюється завірення?».

Ця консультація знаходиться тут:

https://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=41407

ДПС зазначає, що враховуючи те, що Звіт подається в електронному вигляді, то копії фінансової звітності, які є додатком до Звіту та невід’ємною його частиною, подаються в електронному вигляді у довільній формі у форматі pdf.

Засвідчити таку копію слід таким чином.

На кожному аркуші копії написати слова «згідно з оригіналом», написати найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії.

У разі наявності печатки, копії засвідчуються печаткою.

Хто робить засвідчення?

У відповіді ДПС зазначено, що це робить особа, яка є підписантом фінансової звітності. Тобто, як правило, це керівник іноземної юрособи. Щоправда, ДПС не уточнила, якою мовою керівник іноземної юрособи має робити засвідчення — іноземною чи українською. Тобто, повної ясності з цього питання немає.

Але в кінці консультації ДПС написала, що норми діючого законодавства не передбачають переклад на українську мову фінансової звітності, яка складена іноземною мовою, а також її апостилювання та нотаріального засвідчення.

Тож перекладати фінзвітність не треба. А якою мовою має бути засвідчення, з консультації ДПС незрозуміло. Тому з цього питання слід звертатися до податкової служби. Логічно, щоб таке засвідчення також було іноземною мовою. Але як до цього віднесеться податкова служба, невідомо.

Тобто, копію фінзвітності має засвідчити і відсканувати у форматі  pdf іноземна юрособа і надати такий файл контролюючій особі. А вже контролююча особа прикладає цей файл у вигляді додатка до звіту по КІК.

 

Чи подавати Звіт по КІК

Так, звіт має бути подано одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи (для фізичних осіб) — до 1 травня 2024 року для Звітів за результатами 2022 – 2023 років. Про це можна почитати тут:

https://news.dtkt.ua/accounting/reposts/87138-iak-slid-podavati-zviti-pro-kik-roziasnennia-vid-dps

Тобто, одночасно з поданням річної декларації про майновий стан подається два звіти по КІК — за 2022 і за 2023 роки. До кожного з цих звітів має бути прикладена і копія фінзвітності за відповідний рік.

Причому, як зазначено вище, в розглядуваній ситуації тілька одна КІК, тому і звіти подають тільки по одній КІК.

Про звітність КІК можна також почитати тут:

https://consulting.dtkt.ua/taxation/other/20242-opodatkuvannia-kik-iakshho-fopi-vidkrili-v-rumuniyi-iurosobu

 

Якщо річний дохід КІК менше 2 млн. євро

В цьому разі звіт по КІК також подається, але немає обов’язку розраховувати скоригований прибуток КІК і сплачувати з цього прибутку податок. Детальніше про це можна почитати тут:

https://consulting.dtkt.ua/accounting/reposts/20487

А також тут:

https://consulting.dtkt.ua/accounting/reposts/19234?_ga=2.12365748.1622537921.1677487473-1416726167.1610352349

 

Подання декларації про майновий стан

Щодо кожної КІК разом з декларацією має подаватися окремий додаток КІК, в якому здійснюється розрахунок ПДФО і ВЗ із суми скоригованого прибутку.

На наш погляд, слід також подавати два додатки КІК, якщо разом із декларацією подається два звіти, за 2022 і 2023 роки. Кількість поданих додатків КІК зазначається у полі «Додатки до декларації» в кінці декларації.

Але думка ДПС щодо цього питання нам невідома. Тому може бути доцільним отримати консультацію з цього питання в ДПС.

Якщо дохід КІК менше 2 млн.грн., то, на наш погляд, додаток КІК слід також подавати, але в такому додатку таблиця показників не заповнюється.

Якщо в додатку КІК розрахована сума до сплати (ПДФО в рядку 05 і ВЗ в рядку 06), то такі суми переносяться, відповідно, до графи 6 і графи 7 рядка 10.14 декларації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Звітність КІК щодо новоствореної юрособи
    Фізособа в листопаді 2023 року зареєструвала підприємство за кордоном (КІК). Дохід по КІК в 2023 році не отримувався. Чи потрібно подавати звітність по КІК за 2023 рік?
    01.05.202432
  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024797
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.2024133
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202484
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202477