• Посилання скопійовано

Як подати звітність про КІК, якщо річний дохід КІК менше 2 млн євро?

Юрособа має внесок у статутний фонд іноземної компанії - 1%, фізособа №1 - резидент України володіє 91% статуного капіталу цієї компанії, фізиособа №2 - резидент України володіє 7% статуного капіталу цієї компанії та фізособа №3 - нерезидент володіє 1% статутного капіталу. Чи має подавати звіт по КІК юрособа та фізособи №1 та №2 - резиденти України? Дохід компанії становить 1,7 млн за 2022 рік та 1,6 млн за 2023 рік?

Хто є контролюючими особами КІК?

Відповідно до пп. 39-2.1.2 ПКУ контролюючою особою є фізична особа або юридична особа - резиденти України, що є прямими або опосередкованими власниками (контролерами) контрольованої іноземної компанії (КІК). Зокрема, іноземна компанія визнається КІК, якщо фізична особа - резидент України або юридична особа - резидент України:

а) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 50%;

б) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 10% (у 2022 та 2023 році – 25%), за умови що декілька фізичних осіб - резидентів України та/або юридичних осіб - резидентів України володіють частками в іноземній юридичній особі, розмір яких у сукупності становить 50 і більше відсотків, або

в) окремо або разом з іншими резидентами України - пов’язаними особами здійснює фактичний контроль над іноземною юридичною особою.

В цьому випадку виконується перша умова для фізичної особи №1, яка і є контролюючою особою. Юридична особа та фізособа №2 (резидент) не є контролюючими особами, тому що володіють малими частками в статутному капіталі КІК.  Фізособа №3 є нерезидентом, а тому вона взагалі не розглядається як контролююча особа. 

Отже, обов’язок подавати звіт про КІК є тільки у фізособи №1, доля якої становить 91% статутного капіталу КІК.

 

Чи визначати скоригований прибуток КІК?

Далі звертаємо увагу на річний обсяг доходу КІК за 2022 та за 2023 роки, який менше, ніж 2 млн євро.

Відповідно до пп. 39-2.4.2 ПКУ скоригований прибуток КІК не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу, не є об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств контролюючої особи у разі, якщо виконується, зокрема, така умова: загальний сукупний дохід усіх КІК однієї контролюючої особи із всіх джерел за даними фінансової звітності не перевищує еквівалент 2 мільйони євро на кінець звітного періоду. В цьому випадку ця умова виконується, тому контролююча особа (фізособа №1) звільняється від обов’язку розраховувати скоригований прибуток КІК відповідно до положень пп. 39-2.3.2 ПКУ (див. пп. 39-2.4.3 ПКУ).

Іншими словами, фізособа №1 є контролюючою особою, але не зобов’язана розраховувати скоригований прибуток КІК та сплачувати з нього податок.

 

Чи подавати звіт про КІК?

Наступне питання – чи звільняється така контролююча особа від подання звіту про КІК, хоча й без розрахунку скоригованого прибутку, і чи подавати додаток КІК до декларації про майновий стан і доходи фізособи?  Порядок заповнення звіту про КІК від 25.08.2022 № 254 не містить прямої вказівки на те, що у разі звільнення від оподаткування КІК платник звільняється і від подання звіту.

Навпаки, у п. 8 Порядку № 254 написано, що у відомостях про КІК, зокрема, зазначається інформація про підстави звільнення від оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії. З цього робимо висновок, що Звіт про КІК треба подати, але не визначати в ньому скоригований прибуток КІК. 

На нашу думку, у Звіті про КІК потрібно буде заповнити такі реквізити:

  • Реквізити 1 – 21 заповнюються за загальними правилами;
  • Реквізити 22 – 24, 27 – 34 заповнюються у разі наявності відповідної інформації. Зокрема, у реквізиті 28 «Умови звільнення від оподаткування прибутку КІК» ставиться відмітка у рядку 28.3.1 про загальний сукупний дохід менше 2 млн євро;
  • Реквізити 25 та  26 заповнювати не потрібно.

Також на нашу думку, якщо контролююча особа не зобов’язана визначати скоригований прибуток КІК, вона не заповнює та не подає додатки К, ТЦ та ЦП до Звіту про КІК, відповідно, реквізити 37, 38, 39 теж не заповнюються. А от завірену належним чином копію фінансової звітності подати треба – бо з неї буде видно, що річний дохід КІК менше 2 млн. євро. Одночасно проставляється відмітка у реквізиті 35. 

Якщо контролююча особа не відмовляється від звільнення від оподаткування прибутку КІК і розраховує скоригований прибуток КІК, незважаючи на те, що має право цього не робити, - потрібно подати заяву про таку відмову та поставити позначку у реквізиті 36.

 

Чи подавати додаток КІК до декларації про майновий стан і доходи? 

У п. 9 розділу IV Інструкції № 859  написано, що у додатку КІК до декларації зазначаються данні платниками податку – резидентами України, що визнаються контролюючою особою щодо контрольованої іноземної компанії, і немає виключень для тих, хто звільнений від розрахунку скоригованого прибутку КІК. 

Тут податківці пишуть, що додаток КІК призначений для платників, у яких виникає обов’язок декларувати прибутки КІК, але не надають прямої відповіді, що робити, якщо такого обов’язку немає. На нашу думку, краще все-таки подати додаток КІК та зазначити в ньому інформацію про КІК, а рядки 01 – 06 таблиці не заповнювати.

***

Також читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024497
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202497
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202466
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202463
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024191