• Посилання скопійовано

Стягнення заборгованості на користь працівника: оподаткування та звітність

Рішення суду набрало чинності 12.02.2024 р., про стягнення з роботодавця на користь педагогічного працівника заборгованості з виплати надбавки за вислугу років у сумі 147229,94 грн та виплаті допомоги на оздоровлення - 34815,00 грн. Роботодавець погасив заборгованість у лютому 2024 р. з утриманням ПДФО 18%, ВЗ 1,5% та зі сплатою ЄСВ 22%. Як показати таку виплату в об’єднаній звітності? Якщо б заборгованість стягувала виконавча служба, чи виникало б питання про утримання ПДФО, ВЗ і нарахування ЄСВ?

Якщо б стягнення заборгованості згідно з рішенням суду проводила виконавча служба, чи виникало б питання про утримання ПДФО, ВЗ і нарахування ЄСВ? Якщо так, то на кого покладалась би відповідальність щодо сплати відрахувань і ЄСВ? 

Судове рішення є обов’язковим до виконання. У разі невиконання боржником (роботодавцем)  рішення суду добровільно державним або приватним виконавцем здійснюється його примусове виконання.  

Примусове виконання рішень покладається на органи державної виконавчої служби (державних виконавців) та у передбачених Законом №1404 випадках на приватних виконавців, правовий статус та організація діяльності яких встановлюються Законом України «Про ограни та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» (ст. 5 Закону №1404).

Оскільки примусове стягнення коштів з рахунку підприємства в обліку відображається аналогічно, як і «добровільне», то звісно, що підприємство було б податковим агентом зі сплати ПДФО та ВЗ.

Згідно з ч. 2 ст. 9 Закону про ЄСВ обчислення ЄСВ здійснюється роботодавцями на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які нараховується ЄСВ.

У випадках примусового виконання рішень суду щодо стягнення заробітної плати на користь працівника державний (приватний) виконавець здійснює необхідні заходи щодо своєчасного і повного виконання судового рішення у спосіб і в порядку, що визначені виконавчим документом, а отже, і рішенням суду. При цьому нарахування податків, зборів та інших платежів на суми стягнутої заробітної плати працівника Законом №1404 не передбачено.

Таким чином, суми заробітної плати, стягнуті виконавчою службою за рішенням суду на користь працівника згідно з виконавчим листом, не є базою нарахування ЄСВ.

 

Роботодавець провів виплату заборгованості згідно з рішенняи суду у лютому 2024 р. – як показати таку виплату в єдиній звітності?

Виплата заборгованості роботодавцем на користь педагогічного працівника по виплаті надбавки за вислугу років у сумі 147229,94 грн та виплаті допомоги на оздоровлення - 34815,00 грн, у Додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ відображається так:

  • у графах 3 та 3а – вказується загальна нарахована/перерахована сума заборгованості (182 044,94 грн);
  • у графах 4 та 4а – вказується загальна сума утриманого ПДФО (32 768,09 грн);
  • у графах 5 та 5а – вказується загальна сума утриманого ВЗ (2 730,67 грн);
  • у графі 6 – вказується ознака доходу «127»;
  • у графі  8 – зазначається дата звільнення працівника.

 

Чи нараховувати ЄСВ при виплаті заборгованості працівнику без участі виконавчої служби? 

Застрахована особа – це фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому Законом про ЄСВ порядку ЄСВ (п. 3 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ). Після звільнення працівника підприємство не несе обов’язку страхувальника, а відповідно, і платника страхових внесків.

Згідно з ч. 2 ст. 9 Закону про ЄСВ обчислення ЄСВ здійснюється роботодавцями на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які нараховується ЄСВ.

Отже, якщо ця заборгованість була нарахована ще до звільнення працівника, і виплачена за рішенням суду у добровільному порядку, то ЄСВ потрібно було нарахувати під час нарахування виплат. Якщо ж самі виплати були нараховані за рішенням суду вже після звільнення працівника, то ЄСВ на них не нараховується.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024463
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202496
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202465
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202463
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024191