• Посилання скопійовано

Договір на надання послуг з фізособою: оподаткування та звітність

Підприємство уклало разовий договір на надання послуг з фізособою, яка не є працівником підприємства. Які податки треба перерахувати при виплаті доходу та як відобразити у єдиній звітності?

Так званий, як зазначено в питанні, «разовий договір на надання послуг» з фізособою є договором ЦПХ.

Цивільно-правовий договір — це домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків (ч. 4 ст. 202, ч. 1 ст. 626 ЦКУ).

Тобто договір ЦПД – це угода між фізособою-підприємцем чи юрособою (підприємством, установою тощо) і громадянином на виконання останнім конкретної роботи, що спрямована на одержання результатів праці, і в разі досягнення цієї мети договір вважається виконаним і дія його припиняється.

За ЦПД немає роботодавців і працівників, а є виконавець, який зобов’язується виконати певну роботу або надати послугу, та замовник, який приймає роботу й оплачує її. На них не поширюється дія трудового законодавства. Предметом договору є тільки кінцевий результат, а не процес його досягнення, який не регулюється ЦПД. Обидві сторони – незалежні й рівноправні. Замовник не має піклуватися про умови праці виконавця, надавати йому робоче місце. Виконавець самостійно організовує роботу та потрібні ресурси для неї, відповідає за її вчасне виконання. Розмір винагороди й термін оплати визначаються угодою сторін, а не законодавством.

Тож, договір ЦПХ, дійсно, характерний для разових угод, головним предметом якого є кінцевий результат послуги або діяльності людини. Законодавством України не заборонено укладати ЦПХ з фізособами на роботи (глава 61 ЦКУ) чи договори про надання послуг (глава 63 ЦКУ). Відносини, що виникають з укладення такого договору, регулюються нормами цивільного права.

 

Оподаткування

Виплати за цивільно-правовими договорами підлягають оподаткуванню ПДФО, військовим збором і ЄСВ, аналогічно заробітній платі.

На суму доходів отриманих по договору ЦПХ нараховується ЄСВ на загальних підставах за ставкою 22%. 

ПДФО утримується в розмірі 18% від суми винагороди одночасно з виплатою такої винагороди фізособі (пп. 168.1.2 ПКУ), разом з ним утримується і ВЗ у розмірі 1,5%.

 

Єдина звітність

У Додатку 1 єдиної звітності відображається у місяці відповідного кварталу нарахована сума винагороди фізособі за договором ЦПХ та вказується:

  • у реквізитах 16 та 17 за кодом категорії особи “26”, який проставляється у реквізиті 08;
  • нарахована сума ЄСВ на суму винагороди зазначається у реквізиті 20;
  • у реквізиті 10 – вказується місяць за який проведено нарахування;
  • у реквізиті 14 - зазначаються тільки кількість календарних днів перебування у цивільно-правових відносинах;
  • реквізити з 05-07,11, 21-24 – заповнюються в звичайному порядку;
  • інші реквізити не заповнюються.

В Додатку 5 єдиної звітності - відображається факт укладення договору ЦПХ з відображенням дати початку та закінчення цивільно-правових відносин із вказанням у графі 7 - категорію особи "3". Відомості про початок і закінчення по договору  надання послуг в графі 10 вносяться за актом про їх надання. Графи з 11 по 15 не заповнюються.

У Додатку 4ДФ єдиної звітності винагорода за договором ЦПХ відображається за ознакою доходу "102" в місяці кварталу нарахування/виплати:

  • у графі 3а відображають нараховану суму винагороди фізособі, незалежно від того, виплачений він чи ні;
  • у графі 3 відображають суму фактично виплаченого доходу фізособі;
  • у графі 4а відображають суму ПДФО, а у графі 5а суму ВЗ нарахованих й утриманих з доходу, нарахованого фізособі;
  • у графі 4 та у графі 5 - відображають фактичну суму перерахованих податків до бюджету.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024420
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202494
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202465
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202463
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024191