• Посилання скопійовано

Як в декларації з прибутку відобразити зарахування сплаченого авансового внеску з дивідендів?

За попередні звітні квартали отриманий прибуток перекривався збитками минулих періодів. А прибуток ІІІ кварталу вже не перекривається збитком. Але є суми сплаченого авансового внеску при виплаті дивідендів. Як правильно заповнити додаток АВ, де оплачена сума частини чистого прибутку більша, ніж сума отриманого прибутку? В якому рядку декларації зазначити суми авансових внесків, щоб перекрити суму нарахованого прибутку?

Щодо від’ємного значення

Згідно з пп. 140.4.4 ПКУ, фінрезультат до оподаткування зменшується на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування платника (крім великих платників податків) минулих податкових (звітних) років.

Далі в цьому пункті наведені особливості застосування цього пункту для великих платників податків. Про застосування цієї норми ми писали тут, тут, тут.

Сума від’ємного значення, на яку зменшується фінрезультат до оподаткування, відображається в рядку 3.2.4 додатку РІ до декларації. А загальна сума всіх податкових різниць, включаючи від’ємне значення, яка визначається в рядку 3 додатку РІ, переноситься до рядка 03 декларації з податку на прибуток.

 

Щодо авансового внеску при виплаті дивідендів (додаток АВ)

Авансовий внесок з податку на прибуток на суму виплачених дивідендів нараховується і сплачується згідно з нормами пп. 57.1-1 ПКУ. Розрахунок такого внеску роблять в додатку АВ.

В рядку 1 зазначається загальна сума виплачених дивідендів протягом звітного періоду, за який подається декларація. А в рядках 1.1 – 1.5 зазначається сума виплачених дивідендів за отримувачами – в рядку 1.1 фізособам (без зменшення на суму утриманих ПДФО і ВЗ), в рядку 1.2 інститутом спільного інвестування тощо.

В рядку 2 материнські компанії показують дивіденди, отримані у звітному періоді від інших осіб (дочірніх підприємств). 

В рядку 3 материнські компанії показують перевищення отриманих дивідендів над виплаченими, яке виникло за підсумками минулих років. Тобто, тут враховується перевищення наростаючим підсумком за всі минулі роки, починаючи з 01.04.2011 р., коли така норма буде введена.

В рядку 4 показується сума перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за рік, за результатами якого виплачують дивіденди.

Така сума обчислюється за формулою

  • сума виплачених дивідендів - (рядок 04 + рядок 07- рядок 07.2 + рядок 09 + рядок 11 + рядок 13 - рядок 14 декларації з податку на прибуток).

Наприклад, якщо дивіденди виплачують за 2022 рік, то до формули беруть показники відповідних рядків декларації за 2022 рік.

Позитивний результат записують в рядок 4.

Якщо дивіденди виплачують за кілька років, то розрахунок роблять окремо за кожен рік. Потім сумують тільки отримані позитивні значення і записують в рядок 4.

Поряд з цим формулу застосовують тільки якщо податкове зобов’язання за відповідною декларацією погашене. Якщо значення не погашене, в рядок записують всю суму дивідендів. Якщо рік був збитковий, до рядка 4 додатка АВ також потрапить уся сума дивідендів, виплачених за результатами такого року.

В рядку 5 розраховують суму дивідендів, з якої має бути сплачено авансовий внесок.

Розрахунок роблять за формулою, наведеною в цьому рядку.

Нарешті, в рядку 6 розраховують суму авансового внеску, що має бути сплачена у звітному періоді. 

Для цього значення в рядку 5 перемножують на ставку прибутку (18%). Отриманий результат і записують до рядка 6, цей же показник переносять до рядка 20 АВ декларації.

По суті, в рядку 6 відображають авансовий внесок, який уже мав бути сплачений у звітному періоді при виплаті дивідендів. На цю суму дозволяється зменшити нарахований податок на прибуток. Тому таку суму переносять до рядка 16.2 додатка ЗП.

 

Зменшення нарахованого податку на прибуток (додаток ЗП)

Детально про заповнення додатку ЗП ми писали тут

Сума, на яку зменшується податок на прибуток звітного періоду, зазначається в рядку 16.4.1.

Показник з рядка 16.4.1 додатка ЗП за звітний період переноситься в рядок 16 ЗП декларації з податку на прибутокТож на цю суму, серед іншого, зменшується показник податку на прибуток, відображений в рядку 06 декларації, і далі це зменшення впливає на показники рядків 17 та 19 декларації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024446
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202494
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202465
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202463
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024191