• Посилання скопійовано

Як оформити заяву на нецільову благодійну допомогу?

Чи достатньо в заяві зазначити "Прошу надати нецільову благодійну допомогу за сімейними обставинами"? Якщо керівник пише візу типу "Виплатити Х гривень", сума має бути зазначена до вирахування податків чи та, з якої утримують податки? Податки утримувати із зарплати чи з нарахованої допомоги? Яка ознака доходу для додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?

Чи достатньо в заяві зазначити "Прошу надати нецільову благодійну допомогу за сімейними обставинами"? 

Для відображення в обліку кожної господарської операції мають бути відповідні первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Це встановлено ст. 9 Закону про бухоблік.

При наданні нецільової благодійної допомоги працівникам зазвичай оформлюються:

  • заява від працівника;
  • наказ керівника підприємства на підставі заяв про надання благодійної допомоги. 

Якщо ініціатива надання допомоги належить керівнику, можна обійтися одним наказом, без заяв.

Нецільова допомога відповідно до пп. 3.31 Iнструкції №5 є матеріальною допомогою разового характеру та «іншою виплатою, що не належить до фонду оплати праці».

Згідно з пп. 14 розділу I Переліку №1170, ЄСВ не нараховується на матеріальну допомогу разового характеру, що надається окремим працівникам у зв'язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання. 

Отже, не є об’єктом оподаткування ЄСВ надана працівнику разова МД у будь-якому розмірі.

Врахувавши зазначене, розуміємо, якщо нецільова благодійна допомога надається декільком працівникам, а не всім і не більшості, і необхідність у її отриманні виникла раптово, то вона вважається разовою. Працівник в заяві може написати: «Прошу надати нецільову матеріальну допомогу у зв'язку із сімейними обставинами». 

 

Якщо керівник пише візу типу "Виплатити Х гривень", сума має бути зазначена до вирахування податків чи та, з якої утримують податки? 

Рішення про видачу та розмір такої допомоги приймає керівник підприємства на власний розсуд та фіксує суму на заяві. Сума вказується та, з якої при необхідності потрібно буде утримати ПДФО та ВЗ.

Тобто, відповідно до пп. 170.7.3 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, встановленого на 1 січня такого року (у 2023 – 3760,00 грн).

Сума перевищення нецільової допомоги над вказаним розміром включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку як інші доходи, і підлягає оподаткуванню ПДФО та військовим збором на загальних підставах.

 

Податки утримувати із заробітної плати чи з нарахованої допомоги? 

Звісно ж, ПДФО та ВЗ із суми перевищення, потрібно утримати саме із допомоги, тобто з оподатковуваного грошового доходу, а не з іншого доходу, наприклад, із зарплати. Відповідно до пп. 168.1.1 ПКУ податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку ПДФО, визначену в ст. 167 ПКУ. В даному випадку це 18%.

Тож кожний грошовий дохід оподатковується саме за рахунок цього доходу.

 

Яка ознака доходу для додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?

Податківці рекомендують всю суму нецільової благодійної допомоги, у тому числі ту, що перевищує встановлений граничний розмір, відображати за ознакою доходу «169» - див. нашу новину тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024444
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202494
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202465
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202463
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024191