• Посилання скопійовано

Як виправити помилку в коді КАТОТТГ акцизної декларації і сплату акцизу не за місцем обліку?

ФОП, платник акцизного податку, зареєстрований за основним місцем реєстрації в одному місці, а торгова точка знаходиться в іншій територіальній громаді. Протягом року в додатку 6 до акцизної декларації вказували код території за основним місцем обліку, податок також сплачувався на рахунок за основним місцем обліку, а не за місцем ведення діяльності. Як виправити помилку?

Куди потрібно було подавати декларацію?

Форма декларації та Порядок її заповнення затверджені Наказом № 14 (Наказ Мінфіну від 23.01.2015 р. № 14). 

Додаток 6 “Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів” до акцизної декларації подається суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію пива, алкогольних напоїв.

Додатків 6 подається стільки, скільки місць реалізації, які мають окремі коди КАТОТТГ. Для показників кожного додатку 6 в розділі Д декларації передбачено окремий рядок. Тому якщо подається два додатки, в розділі Д декларації буде два рядки, з сумою акцизного податку щодо кожного додатка. Якщо подається один додаток, то буде один рядок.

У виносці 2 до рядка “Код території” розділу Д декларації зазначено, що наводиться код території згідно з третім або додатковим (за наявності) рівнем.

Про особливості подання і заповнення декларації ми писали тут, тут.

Відповідно до пп. 212.3.1-1 ПКУ особи — суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які реалізують підакцизні товари, підлягають обов’язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням пункту продажу товарів не пізніше граничного терміну подання декларації акцизного податку за місяць, в якому здійснюється господарська діяльність. 

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (114.07): “Скільки декларацій акцизного податку та додатків 6 до них потрібно подавати до контролюючого органу СГ роздрібної торгівлі, який здійснює реалізацію підакцизних товарів в декількох пунктах продажу (в т.ч. розташованих в населених пунктах, підпорядкованих різним органам самоврядування), які обслуговуються в одному або декількох контролюючих органах?”.

ДПС відповідає:

  • Суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами, що має один або декілька пунктів продажу, які розташовані на території підпорядкованій одному органу місцевого самоврядування (за одним кодом території згідно з третім або додатковим (за наявності) рівнем Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад) складає та подає декларацію акцизного податку та заповнює один Додаток 6 до Декларації відповідно до цього коду території.
  • Суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами, що має декілька пунктів продажу товарів, які розташовані на територіях підпорядкованих різним органам самоврядування (різні Коди територій), які обслуговуються різними контролюючими органами, складає та подає Декларації до кожного контролюючого органу та заповнює Додатки 6 до Декларації окремо за кожним Кодом території згідно з третім або додатковим (за наявності) рівнем Коду території адміністративно- територіальної одиниці, у межах якої знаходяться місця здійснення реалізації підакцизних товарів.
  • Якщо у суб’єкта господарювання пункти продажу розташовані в декількох органах самоврядування (різні Коди територій), які обслуговуються одним контролюючим органом, то платник подає до такого контролюючого органу одну Декларацію з кількістю Додатків 6, що відповідає кількості Кодів територій окремо за кожним кодом території згідно з третім або додатковим (за наявності) рівнем коду території адміністративно-територіальної одиниці, у межах якої знаходяться місця здійснення реалізації підакцизних товарів. 

З наведеного випливає, що якщо у ФОП одна торгова точка, то він має подавати декларацію до ДПС за місцезнаходженням торгової точки. Причому якщо ДПС, яке обслуговує територію, на якій знаходиться торгова точка, знаходиться на території з іншим кодом КАТОТТГ, ніж територія, на якій знаходиться торгова точка, то в шапці декларації потрібно зазначати код КАТОТТГ території місцезнаходження ДПС, а в додатку 6 код КАТОТТГ території знаходження торгової точки.

 

Куди потрібно було платити акцизний податок?

Акцизний податок сплачують за місцем здійснення реалізації товарів (пп. 222.3.2 ПКУ). Тобто до місцевих бюджетів адміністративно-територіальних одиниць, на яких розташовані пункти продажу підакцизних товарів. 

Сплатити акциз потрібно протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку подання декларації (пп. 222.1.1 ПКУ). 

 

Як виправити показники декларації?

Спершу потрібно сплатити акцизний податок до місцевого бюджету за місцезнаходженням торговельної точки. І тільки після цього уточнювати дані акцизної декларації.

Якщо декларація з помилковим додатком 6 подавалася до ДПС за місцем реєстрації ФОП, яка обслуговує в тому числі територію, на якій знаходиться торговельна точка, слід подати одну уточнюючу декларацію, до якої подати два додатки 6:

  • один із зазначенням помилкового коду КАТОТТГ і з нульовими показниками таблиці;
  • другий з правильним кодом КАТОТТГ і з заповненими показниками таблиці.

В розділі Д уточнюючої декларації заповнити два рядки, в яких відобразити показники кожного з додатків 6. Таким чином, рядок з помилковим кодом КАТОТТГ буде з сумою 0 грн. А рядок з правильним кодом КАТОТТГ буде з наведеною сумою акцизного податку.

Поряд з цим заповнюється додаток 8 “Розрахунок суми акцизного податку, що збільшує або зменшує податкові зобов'язання внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах” до акцизної декларації.

У шапці таблиці в колонці Д1.1.1 (зазначається номер рядка декларації, в якому наведено помилковий код КАТОТТГ) і рядках:

  • «Показник, який уточнюється» - наводиться сума акцизного податку, яка зазначалася в помилковому додатку 6;
  • «Уточнений показник» - проставляється “0,00”;
  • «Сума акцизного податку, яка зменшує (додатне значення) податкові зобов'язання у зв'язку з виправленням помилки» -  наводиться сума акцизного податку, яка зазначалася в помилковому додатку 6.

У шапці таблиці в колонці Д1.1.2 (зазначається номер рядка декларації, в якому наведено правильний код КАТОТТГ) і рядках:

  • «Показник, який уточнюється» - проставляється “0,00”;
  • «Уточнений показник» - наводиться правильний показник акцизного податку;
  • «Сума акцизного податку, яка збільшує (+) податкові зобов'язання у зв'язку з виправленням помилки» - наводиться сума акцизного податку, яка зазначається в рядку «Уточнений показник».

Якщо декларація з помилковим додатком 6 подавалася не до тієї ДПС, яка обслуговує територію, на якій знаходиться торговельна точка, то потрібно подати правильну декларацію з правильним додатком 6 до “правильної” ДПС. Поряд з цим до ДПС, до якої подавалася помилкова декларація з додатком 6 потрібно подати уточнюючу декларацію, якою обнулити показники акцизного податку. Принцип заповнення такої уточнюючої декларації такий, як наведено вище.

 

Що робити з сумою акцизного податку, сплаченого не туди?

Повернути таку зайво сплачену суму податку на рахунок ФОП, подавши до ДПС відповідну заяву. Про особливості подання такої заяви можна почитати тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024558
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.2024105
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202468
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202468
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024194