• Посилання скопійовано

Як відобразити в єдиній звітності премію, яку виплачено після звільнення працівника?

Як відобразити у додатку Д1 та 4ДФ єдиної звітності нараховану та виплачену премію за 2022 рік, яку було нараховано у травні 2023 р. звільненому працівнику?

ЄСВ та додаток Д1 єдиної звітності

Премії за підсумками роботи за місяць, квартал, півріччя, рік належать до додаткової заробітної плати і вважаються виплатою за відпрацьований час. Це випливає з норми пп. 2.2.2 Інструкції №5.

Таким чином премія, нарахована після звільнення, підлягає оподаткуванню ЄСВ за загальними правилами і тут застосовується норма абз. 2 ч. 2 ст. 7 Закону про ЄСВ. Якщо на момент нарахування премії працівник вже звільнився, то суму премії слід поділити на кількість місяців, за які вона нарахована, на підставі абз. 2 ч. 2 ст. 7 Закону про ЄСВ.

Візьміть до уваги основні нюанси правил заповнення додатку Д1 в такій ситуації:

1. у додатку Д1 за місяць, у якому нараховано премію, слід відобразити її суму з розподілом за місяцями, за які вона нарахована. Тобто в додатку Д1 за травень 2023 року відображаємо всю суму премії, але з розподілом за місяцями 2022 року, за які її нараховано;

2. в графі 09 кожного рядку вказуйте код типу нарахувань «1» 

3. у графі 10 нічого не заповнюйте, позаяк кількість календарних днів перебування у трудових відносинах була зазначена у попередніх місяцях у таблицях додатку Д1. 

 

Зверніть увагу!

В ЗІР, категорії 201.04.01, зазначається, що у разі, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки ЄСВ (ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ).

Обов’язок нарахування єдиного внеску з мінімальної заробітної плати поширюється також на осіб, яким після звільнення з роботи нараховано заробітну плату (премію) в розмірі, меншому мінімальної заробітної плати.

Якщо після включення суми премії, нарахованої звільненому працівнику, до відповідних періодів її нарахування загальний дохід за місяць (сума нарахованої заробітної плати за відпрацьований час та сума премії) становить менше мінімального розміру, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом за місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки єдиного внеску.

 

Додаток 4ДФ єдиної звітності

Згідно з п. 4 розд. IV Порядку № 4 від 13.01.2015 р. в додатку 4ДФ до Розрахунку у графі 6 «Ознака доходу» вказується ознака доходу, наведена у розд. 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб додатка 2 до Порядку №4, яка визначається відповідно до нарахованого доходу.    

Дохід, нарахований роботодавцем звільненому працівнику у вигляді премії, відображається в додатку 4ДФ під ознакою доходу «127». 

Премію включають до загального місячного оподатковуваного доходу того місяця, у якому її нараховано. Навіть тоді, коли мова йде про звільненого працівника.

З такого доходу утримується ПДФО — 18%, ВЗ — 1,5%. 

Суму премії у додатку 4ДФ до єдиної звітності відображайте за той місяць, у якому вона нарахована — у звіті за травень 2023 року.

У відповідних графах 3а — 5 вкажіть суму премії, ПДФО та ВЗ із неї.

У графі 6 відобразіть ознаку доходу «127», оскільки премію нараховано після звільнення працівника.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024557
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.2024104
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202468
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202468
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024194