• Посилання скопійовано

Як представництву нерезидента подати декларацію з податку на прибуток?

Представництво нерезидента подавало декларацію з податку на прибуток за 2020 рік, в якій визначалися збитки. Як подати таку декларацію за 2021 рік?

Починаючи з 01.01.2021 р. постійні представництва вже не є платниками податку на прибуток. Такими платниками повинні зареєструватися нерезиденти, за місцем знаходження представництва, за умови, що вони підлягають реєстрації платниками податку на прибуток.

Детальніше про це можна прочитати тут та тут.

За цими посиланнями можна також ознайомитися з ознаками, яким має відповідати нерезидент для того, щоб мати обов’язок зареєструватися платником податку на прибуток. Адже, якщо він не відповідає таким ознакам, то реєструватися таким платником не потрібно, а отже, і звітуватися з податку на прибуток також не потрібно.

Оскільки постійне представництво з 01.01.2021 р. вже не є платником податку на прибуток, його потрібно зняти з обліку платника податку на прибуток. Детальніше про це можна прочитати, наприклад, у відповіді податкової на питання 2 тут.

Якщо нерезидент повинен був реєструватися платником податку на прибуток, але не зробив цього, в той же час представництво нерезидента не зняли з реєстрації платником податку на прибуток, то таке представництво не може подати декларацію з податку на прибуток за 2021 рік.

Таку декларацію потрібно буде подати нерезидентом після реєстрації його платником податку на прибуток, якщо є підстави для такої реєстрації, про що ми сказали вище.

Якщо ж нерезидент не повинен реєструватися платником податку на прибуток, то, звісно, він не повинен і подавати декларацію за 2021 рік. Не подає таку декларацію, як ми вже сказали, і представництво нерезидента. Але його в такому разі слід зняти з реєстрації платника податку на прибуток.

Якщо нерезидент зобов’язаний зареєструватися платником податку на прибуток і він здійснить таку реєстрацію, то, як вже сказано, він складає декларацію з податку на прибуток. Детальніше про особливості визначення нерезидентом податку на прибуток можна прочитати консультацію податкової тут.

Така сама консультація податкової наведена при відповіді на питання в підкатегорії 102.20.02, ЗІР: «Хто (нерезидент чи його постійне представництво) починаючи зі звітних періодів 2021 року подає звітність з податку на прибуток (у т. ч. фінансову) та за якими формами при здійсненні нерезидентом господарської діяльності на території України через постійне представництво та/або отриманні доходів із джерелом походження з України (не через постійне представництво)?».

В цих консультаціях податкова зазначає, що нерезидент, який поставлений на облік в якості платника податку на прибуток підприємств за місцезнаходженням свого постійного представництва є правонаступником щодо всіх податкових активів і зобов’язань такого постійного представництва, в тому числі тих, які виникли в податкових періодах у яких на обліку в якості платника податку перебував відокремлений підрозділ нерезидента як постійне представництво.

На наш погляд, це означає, що якщо у декларації постійного представництва нерезидента за 2020 рік відображене від’ємне значення об’єкта оподаткування, воно переноситься до декларації нерезидента за 2021 рік.

Але оскільки прямо про це в ПКУ не сказано, для уникнення непорозумінь з податковою рекомендуємо отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»