• Посилання скопійовано

Звітність під час призупинки діяльності на час війни

Підприємство (Харків) не працювало з першого дня війни, в офісі не було електроенергії, товар (зерно) на тимчасово окупованій території. Пусті ПДВ-декларації не подавали. Чи подавати фінзвітність за 1 квартал? З 24.02.22 р. зарплату (директора і бухгалтера) не нараховували і не виплачували. Чи подавати якусь звітність?

Подання звітності, сплата податків

Згідно з п. 69.1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої пп. 46.2 ПКУ, реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування, подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо, платники податків звільняються від передбаченої цим Кодексом відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Тобто, якщо підприємство не могло подавати податкову звітність, не могло сплачувати податки, воно звільняється від відповідальності, якщо подасть таку звітність і сплатить податки протягом шести місяців після припинення воєнного стану.

Отже, якщо можливість подання звітності, сплати податків з’явилася, таку звітність варто подати за всі періоди, за які звітність не подана, а також потрібно сплатити податки.

Подібної норми для фінансової звітності немає. Така звітність має надаватися згідно з нормами Закону про бухоблік і Порядку № 419.

Але на головній сторінці свого сайту Держстат повідомив, що штрафів за неподання статистичної та фінансової звітності в період воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення не буде. Якщо фінзвітність не подавали, то її слід подати протягом зазначених трьох місяців.

На період дії правового режиму воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення не застосовуються штрафи і пеня за порушення, пов’язані з нарахуванням і сплатою ЄСВ (див. п. 9-21, п. 9-22 розділу VIII Закону про ЄСВ).

 

Щодо зарплати директора і бухгалтера

Отже, працівники не працюють з 24.02.2022 р. і їм не нараховується і не виплачується зарплата. Узаконити такі відносини можна, оформивши відпустку без збереження зарплати, у зв’язку з коронавірусним карантином. Детально про цей варіант ми писали, приміром, тут. Така відпустка не обмежена кількістю днів. На момент початку військової агресії це була єдина законна можливість узаконити ненарахування зарплати на тривалий (більше 15 календарних днів) період.

Але починаючи з 24.03.2022 р., внаслідок набрання чинності Законом №2136-IX, з’явилася ще одна можливість – призупинення трудового договору. Про особливості призупинення можна почитати, приміром, тут.

Після поновлення роботи відпустка, звісно, закінчується. Якщо трудовий договір призупинявся, він поновлюється.

 

Щодо зерна на окупованій території

Відповідно до п. 12 Порядку № 419 у річній фінансовій звітності інформація про активи, до яких неможливо забезпечити безпечний та безперешкодний доступ, та зобов’язання і власний капітал, які не можуть бути документально підтверджені у зв’язку з відсутністю доступу до відповідних первинних документів та регістрів бухгалтерського обліку, відображається за даними бухгалтерського обліку.

Зазначені підприємства зобов’язані провести інвентаризацію станом на перше число місяця, що настає за місяцем, в якому з’явилася можливість доступу до активів, первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку, та відобразити результати інвентаризації у бухгалтерському обліку відповідного звітного періоду.

З наведеного випливає, що підприємство має і далі відображати на своєму балансі зерно (товар), який знаходиться на тимчасово окупованій території. Списати з балансу можна тільки за наслідками інвентаризації, якщо з’явиться можливість доступу до зерна і з’ясується, що зерна таки у місці зберігання немає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024410
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202494
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202465
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202463
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024191