• Посилання скопійовано

Різниці за малоцінкою та ОЗ

Як правильно заповнити рядки 1.1.1 та 1.2.1 Додатку РІ до декларації з податку на прибуток? Чи слід включати до податкових різниць амортизацію інших необоротних матеріальних активів?

1. Різниці, які виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів:

  • збільшують фінрезультат на суму нарахованої бухгалтерської амортизації основних засобів та/або нематеріальних активів відповідно до бухобліку (це рядок 1.1.1 додатку РІ декларації з прибутку);
  • зменшують фінрезультат на суму розрахованої податкової амортизації основних засобів та/або нематеріальних активів відповідно до пп. 138.3 ПКУ (це рядок 1.2.1 АМ додатку РІ декларації з прибутку).

Зверніть увагу, що згідно з пп. 138.3 ПКУ розрахунок амортизації основних засобів та нематеріальних активів здійснюється відповідно до бухобліку з урахуванням обмежень, встановлених пп. 14.1.138 ПКУ, пп. 138.3.2-138.3.4 ПКУ.

З 23 травня 2020 року у пп. 14.1.138 ПКУ змінено вартісний критерій визначення основних засобів з 6000 до 20000 грн.  Тому в цілях оподаткування підприємства, матеріальні активи, вартість яких не перевищує 20000 грн, не відносять до ОЗ.  Тож виходить, якщо первісна вартість активу, який вводиться в експлуатацію з 23 травня 2020 р є меншою за 20000 грн, такий об’єкт не є ОЗ у податковому обліку і на нього не розраховується податкова амортизація, яка зменшує фінрезультат до оподаткування! Але, якщо за вартісними критеріями бухобліку, цей об’єкт відноситься до ОЗ або інших необоротних активів, то на нього нараховується бухгалтерська амортизація і ця сума збільшує фінрезультат до оподаткування.

2. Бухгалтерська амортизація малоцінки у додатку РІ не відображається. Вартість таких активів у податковому обліку не підлягає амортизації згідно з пп. 138.3.1 ПКУ. Нагадаємо, що на субрахунку 132 "Знос інших необоротних матеріальних активів" узагальнюється інформація про суму зносу тих необоротних активів, облік яких ведеться на рахунку 11 "Інші необоротні матеріальні активи".

Податкові органи у рубриці ЗІР підкатегорія 102.05 повідомляють: у рядках 1.1.1 та 1.2.1 АМ додатка РІ зазначаються різниці, які виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів без врахування амортизації малоцінних необоротних матеріальних активів”.

3. При розрахунку застосовуються методи нарахування амортизації, передбачені національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

Для розрахунку податкової амортизації визначається вартість основних засобів та нематеріальних активів без урахування їх переоцінки (уцінки, дооцінки), проведеної відповідно до положень бухгалтерського обліку.

Мінімально допустимі строки амортизації основних засобів та інших необоротних активів (крім випадку застосування виробничого методу нарахування амортизації) встановлені пп. 138.3.3 ПКУ. Слід бути уважними, адже ця норма уточнює:

  • у разі, коли строки корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів в бухобліку менше ніж мінімально допустимі строки амортизації основних засобів та інших необоротних активів, то для розрахунку амортизації використовуються строки, встановлені пп. 138.3.3 ПКУ;
  • у разі, коли строки корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів в бухобліку дорівнюють або є більшими, ніж ті, що встановлені у пп. 138.3.3 ПКУ, то для розрахунку амортизації використовуються строки корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів, встановлені в бухгалтерському обліку.

Строки нарахування податкової амортизації нематеріальних активів встановлені пп. 138.3.4 ПКУ. Якщо відповідно до правовстановлюючого документа строк дії права користування нематеріального активу не встановлено, такий строк корисного використання визначається платником податку самостійно, але не може становити менше двох та більше 10 років.

4. Тож вартість малоцінки зменшить об’єкт оподаткування у бухгалтерському обліку при нарахуванні амортизації вартості таких активів, а саме, при включенні амортизації до складу витрат підприємства. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    Сьогодні 10:018
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202412
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202453
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024583
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414