• Посилання скопійовано

Роздрібна торгівля алкогольними напоями: яку звітність подавати юрособі?

Юрособа на загальній системі оподаткування (неплатник ПДВ) використовує РРО при роздрібній торгівлі алкогольними напоями. У фіскальних чеках зазначалася ставка ПДВ 20%. Які наслідки цього? Яку звітність необхідно подавати такому підприємству?

Перш за все варто зауважити, що оскільки особа не є платником ПДВ, то відповідно вона не нараховує ПЗ з ПДВ при постачанні або продажу товарів. При цьому касовий чек повинен містити такі обов’язкові реквізити:

  • для СГ, що зареєстровані як платники ПДВ, - індивідуальний податковий номер платника ПДВ, який надається згідно з Кодексом; перед номером друкуються великі літери «ПН»;
  • для СГ, що не є платниками ПДВ, - податковий номер або серія та номер паспорта (для фізосіб, які мають відмітку у паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта), перед яким друкуються великі літери «ІД» (ідентифікаційні дані).

При цьому, літерне позначення ставки ПДВ праворуч від надрукованої вартості товару (послуги) та зазначення окремим рядком літерне позначення ставки ПДВ, розмір ставки ПДВ у відсотках, загальну суму ПДВ за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка великі літери «ПДВ» зазначають лише суб’єкти господарювання платники ПДВ.

Таким чином, підприємство має перепрограмувати роботу РРО (зокрема, звернувшись до сервісного центру) для вилучення інформації про суму ПДВ у чеках, оскільки фактично таке підприємство здійснює реалізацію товару не нараховуючи ПДВ.

Зазначення суми ПДВ у чеку не призводить підприємство до обов’язку нараховувати ПЗ з ПДВ або інших наслідків з цього податку, однак необхідно зважати на те, що такий фіскальний чек може бути розцінений податківцями як помилковий і прирівняний до його відсутності. Якщо податківці підійдуть до цього фіскально (зокрема, визначивши, що чек є помилковим), то до платника податку можуть бути застосовані такі санкції:

  • штраф у розмірі 1 грн за перше таке порушення;
  • за вчинене вдруге штраф у розмірі 100% вартості проданих з порушенням товарів.

 

Декларація з акцизного податку

Відповідно до пп. 212.1.11 ПКУ платниками акцизного податку, зокрема, є особи – суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів.

Платники акцизного податку подають щомісячно, не пізніше 20 числа наступного звітного періоду контролюючому органу, декларацію з акцизного податку.

 

ЄСВ, ПДФО та ВЗ

За суми нарахованої заробітної плати найманих працівників (або доходу виплаченого фізособам за договорами ЦПХ), підприємство зобов’язане подавати звіт за формою згідно з Додатком 4 про суми нарахованого ЄСВ з доходу таких фізосіб.

Окрім цього, підприємство подає звіт за ф. №1ДФ про суми нарахованого/виплаченого доходу фізособам у строк протягом 40 к.д., наступних за останнім днем кварталу, у якому було виплачено/нараховано такий дохід.

 

Прибуток та фінансова звітність

Якщо у підприємства річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), за попередній річний звітний (податковий) період, не перевищує 20  млн грн, таке підприємство подає річну декларацію з податку на прибуток протягом 60 к. дн., що настають за останнім календарним днем звітного року.

Разом з декларацією на прибуток підприємство також подає і річну фінансову звітність. Про те, кому необхідно подавати проміжну фінансову звітність щоквартально, ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»